fallback

Чугунолеене уволнява 25% от персонала заради кризата

Започнало е намаляване на обявените поръчки до края на тази и за следващата година на клиенти от Италия, Германия, Франция и др.

13:53 | 13.11.08 г.

Ръководството на Чугунолеене АД град Ихтиман въз основа на Покана до персонала и представителите на Синдикалните организации, проведе на 12 ноември от 16 часа в клуба на дружеството среща - консултация на основание чл. 130 от Кодекса на труда във връзка с планирани уволнения на работници и служители в дружеството, съобщи Чугунолеене чрез БФБ-София. 

Изпълнителният директор Владимир Попов е запознал участниците в срещата с негативните прогнози за развитието на дружеството в резултат на икономическата криза на световния и европейски пазари.

Производствената програма на Чугунолеене е експортно ориентирана. Близо 85% от продукцията е предназначена за Европейския и други пазари.

Започнало е намаляване на обявените поръчки до края на тази и за следващата година на клиенти от Италия, Германия, Франция и др.

Това поставя Чугунолеене в една извънредна ситуация, която изисква адекватни решения за неговото оцеляване, се казва още в съобщението.

Ръководството наред с другите мерки за ограничаване на разходите ще пристъпи и към уволнение на 25% от наличния персонал.

Вследствие на тези мерки ръководството на дружеството се надява да може да продължи производствената дейност, макар и с намалени обеми.

За деветмесечието Чугунолеене отчете ръст на продажбите на годишна база от 50% до 38,3 млн. лв. и загуба от 1 млн. лв. при печалба 706 хил. лв. година по-рано.

Влошаването на крайния финансов резултат се дължи на растящата инфлация, нарастването на цените на основните материали, горива и енергия, както и отчетените разходи за лихви на стойност 1,8 млн. лв. при 400 хил. лв. лихвени разходи година по-рано. 

След новината акциите на Чугунолеене бяха разпродадени в аукциона до ниво 5,9 лева за акция, което е спад от над 20%.

Свързани компании:

Чугунолеене АД(59C)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:35 | 08.09.22 г.
fallback