fallback

Столична община прехвърля дела си в Топлофикация София на държавата

Преди години държавата, също безвъзмездно, е прехвърлила по-голямата част от дела си в дружеството на общината

13:00 | 13.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Столичният общински съвет (СОС) днес гласува прехвърлянето на акциите си на Топлофикация София на държавата, съобщи БТА. Докладът за прехвърлянето на акциите е приет от общинските съветници с 50 гласа „за”.

Въпросът за собствеността на Топлофикация София (където към момента общината има дял от 58%, а държавата – 42%) „виси” от месеци и се прехвърля между Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) и общината, най-вече заради големите дългове на Топлофикация към Булгаргаз.

Министър Петър Димитров предложи Топлофикация да има един собственик, за да може по-успешно да се управлява и приватизира. Първоначалното предложение на Димитров беше общината да изкупи от държавата нейния дял в дружеството, вкл. да гарантира дълговете към ЕБВР и Световната банка. Оказа се обаче, че няма законова възможност държавните гаранции към банките да бъдат поети от общината.

Тогава министърът на икономиката и енергетиката предложи общината да прехвърли на държавата (в лицето на МИЕ) безвъзмездно всички акции на Столичната топлофикация, тъй като преди години (когато Топлофикация София е била изцяло държавна) държавата, също безвъзмездно, е прехвърлила по-голямата част от дела си в дружеството на общината.

Във връзка с днешното решение, столичният кмет Бойко Борисов е коментирал, че „общината прави огромен подарък на държавата” и "те през цялото време ни размотаваха, за да се стигне до този момент".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:05 | 06.09.22 г.
fallback