fallback

Преглед на печата за 13 ноември

08:01 | 13.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Станишев си назначи чуждестранен борд в. Сега

Министър-председателят Сергей Станишев обяви, че съветнически борд от 6-има чужденци ще му дава идеи как да преодолее трудностите в диалога с Европейския съюз до парламентарните избори догодина. В борда влизат бившият френски премиер Доминик дьо Вилпен, бившият европейски комисар по правосъдие и вътрешни работи Антонио Виторино, бившият член на Европейската сметна палата Онъс Салми, ректорът на Европейския колеж в Брюж Пол Демаре, юридическият съветник Казимир де Далмау и испанският първи дипломат Жозеп Пике.

Вилпен е разследван в момента за клеветническа кампания срещу президента Никола Саркози. Пике пък е обвинен, че по време на мандата си като външен министър е участвал в мащабна измама при продажбата на испанска компания на френския нефтен гигант "Елф".

Българите взимат 4 млрд. лв. годишно "под масата" в. Новинар

Около 4 млрд. лв. годишно дават за заплати “на ръка” българските фирми и предприятия. Това показват данните от проучване на социологическа агенция „Медиана”, представени в рамките на конференция, посветена на легалния труд. По данни на социалното министерство близо 50 на сто от работниците признават, че получават част от заплатите си в пликове. Официално средната месечна заплата за страната през третото тримесечие на годината е 523 лв., показва статистиката у нас. Голяма част от хората обаче получават повече пари, които не се декларират, а се дават „под масата”. По този начин на практика работодателите си спестяват от разходите, които иначе биха декларирали и платили под формата на осигуровки за работниците.

Казусът "Топлофикация" съвсем се заплете в. Дневник

Казусът със собствеността върху софийската "Топлофикация" може да се заплете още повече след днешното заседание на общинския съвет. На него ще бъде гласувано предложението София да прехвърли на държавата цялата си собственост в дружеството. Мнозинството на ГЕРБ в съвета обаче се опитва да запази за общината 25% от компанията с мотива да наблюдава как правителството я управлява.

Във вторник от "Московска" 33 заявиха, че ще подарят целия си дял във фирмата на държавата, но в решението, което съветниците ще гласуват, е записан и вторият вариант - само 75% държавно участие. 

Нов скандал около конкурсите за транспорта в София в. Дневник

Автобуси на фирма, която няма договор със Столичната община, возят пътници по линиите 72, 30 и 90 на градския транспорт. Трите маршрута бяха дадени на "Карат-С" след конкурса през 2007 г. Според съветника от ДСБ Христо Ангеличин обаче по маршрутите се движат коли на "МТК груп". Зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов беше уволнен заради съмнения, че е договорил предварително точно този конкурс с шефовете на "МТК груп", "Карат-С", "Юнион трейд" и общинския превозвач "Столичен автотранспорт".

Всички документи като график за движение и указания за шофьорите сочат, че автобусите са на "МТК груп", обясни Ангеличин. Той посочва като доказателство и писмо на Държавната автомобилна инспекция до Министерството на транспорта, в което пише, че маршрутите се обслужват от друга фирма, а не от "Карат-С".

Фонд "Земеделие" се препъна в САПАРД в. Сега

Фонд "Земеделие" се препъна за пореден път в програма САПАРД. След като чиновниците там потрошиха милиони за външни одитори, които да проверяват дали свързани фирми са взели европари, вчера стана ясно, че и европравилата на САПАРД не забраняват тази практика. Разяснението дойде от бившия комисар по земеделието на ЕС Франц Фишлер.

"Програма САПАРД не изключва възможността една фирма и нейна дъщерна фирма да кандидатстват по САПАРД, но само при условие, че искат субсидии по различни проекти", уточни той като препоръча на нашето правителство да обсъди допълнително този въпрос с Брюксел. В българските наредби за САПАРД подобна забрана също няма. "Хората от ОЛАФ проверяват по формални критерии. Но ако след това се докаже, че проектите, за които двете свързани фирми са кандидатствали, са различни, то финансирането не може да се забранява", уточни Фишлер.   Спират енергомощности заради замърсяванията в Гълъбово в. Стандарт

Атмосферата в Гълъбово отново бе мощно обгазена със серен диоксид днес следобед. В 15 ч. концентрацията бе 908,10 мг/куб. м, а в 16 ч. достигна 1400 мг/куб. м при норма 500 мг/куб. м, съобщиха от общинската управа.

Само енергичната намеса на старозагорската екоинспекция е спасила миньорското градче от кошмара през миналата седмица, когато в продължение на повече от 8 часа концентрация бе над алармения праг и хората останаха барикадирани по домовете цял ден и цяла нощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:24 | 05.09.22 г.
fallback