fallback

София договори заем с ЕИБ за строежа на 2 участъка от метрото

Парите ще се използват за участъка от „Младост 1“ до „Интерекспо център“ и от надлез "Надежда" до метростанция „Обеля“

17:09 | 12.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Столичната община е договорила с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) условията за заем от 105 млн. евро за строителството на два участъка от метрото в София, съобщи заместник-кметът по бюджет и финанси Минко Герджиков, цитиран от БТА.

Заемът от ЕИБ ще покрие част от необходимите средства за строителството на общо 6,35 км метро. Останалите средства ще бъдат осигурени по равно от бюджета на общината до 2012 г. и от Републиканския бюджет, обясни Герджиков.

Общата индикативна сума за строителните работи е 427 млн. евро, посочи Герджиков.

Парите ще бъдат изразходвани за строителството на участъка с дължина 2,2 км от „Младост 1“ до „Интерекспо център“ на бул. „Цариградско шосе“. Там ще има две метростанции и паркинг до изложбения център с капацитет 1500 места. За строителството на участъка вече има избран изпълнител - „Трейс холдинг“, с който ще бъде подписан договор на 21 ноември.

Второто метротрасе, което ще се строи с пари от заема и местно финансиране, е от надлез "Надежда" до метростанция „Обеля“. Участъкът е с дължина 4,15 км, там са предвидени четири метростанции и два буферни паркинга над метролинията по бул. „Ломско шосе“. Освен строителството на метрото под булеварда, с парите ще бъде извършен ремонтът и разширяването на „Ломско шосе“ от надлез „Надежда“ до „Обеля“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:41 | 29.08.22 г.
fallback