fallback

ING Bank: Приходите от публично-частно партньорство не се влияят от рецесия

От британската банка смятат, че през 2009 г. ще започне да се връща доверието във финансовите пазари

16:56 | 12.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Приходите от проекти, реализирани чрез публично-частно партньорство (ПЧП), не се влияят от рецесията, затова са привлекателни за инвеститорите, каза днес директорът „Инфраструктурно финансиране” в ING Bank London Джефри Смит по време на конференция в София за ПЧП.

Той обясни, че заради участието на държавата рискът за неблагоприятно развитие на такива инфраструктурни проекти е по-малък, но затова пък те са по-дългосрочни (заемите са за 10-25 години) и за големи суми.

Затова банките при отпускането на кредити за публично-частни проекти разглеждат не само самия проект като такъв, но и неговата полезност – например дали даден път или водопровод не е прекалено скъп и съответно дали ще може да се изплати за определен период чрез ползването му от гражданите.

Относно настоящата финансова криза от финансовата институция коментираха, че тя е „безпрецедентна от 20 години насам”. По думите на Джефри Смит „положението е тежко, но западноевропейската капиталистическа система няма да се разпадне, която опасност избегнахме преди няколко седмици, но ситуацията продължава да е много трудна”.

Въпреки това от ръководството на холандската банка, която обяви първата тримесечна загуба в историята си след негативни преоценки на активи в размер на 1,5 млрд. евро смятат, че през 2009 г. ще започне да се връща доверието във финансовите пазари и фирмите отново ще могат да правят планове за бъдещото си развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:22 | 07.09.22 г.
fallback