fallback

Бургас, Пловдив и Стара Загора са най-привлекателни за инвестиции във ВиК

За модернизацията и обновяването на шест дружества за периода до 2014 г. ще са необходими около 1,7 млрд. евро

12:10 | 12.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

ВиК дружествата в Бургас, Пловдив, Стара Загора, Добрич, Плевен и Ловеч са най-подходящи за прилагане на публично частно-партньорство при обновяване и модернизация на ВиК инфраструктурата, показва изследване на Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Световната банка.

За модернизацията и обновяването на тези дружества за периода до 2014 г. ще са необходими около 1,7 млрд. евро, като за всяко от дружествата ще са необходими инвестиции в размер на между 300 и 500 хил. лв.

Ако инвестициите се направят изцяло от частни фирми без помощта на държавата, увеличението на цената на водата в посочените градове ще бъде между два и 8 пъти (най-малко в Бургас, най-много в Ловеч),показва още проучването.

Най-привлекателни за инвеститорите във ВиК сектора у нас са Бургас, Пловдив и Стара Загора.

Около половината от гражданите очакват съществено подобрение на качеството на водоснабдяването вследствие на модернизацията, а при бизнес-клиентите такива очаквания имат две трети от анкетираните.

Около 40 на сто от населението са готови да плащат по-високи цени на водата след модернизацията, докато при бизнеса този дял е 60 на сто.

Необходимо е създаването на т.нар. Териториални съвети по ВиК, които имат равен брой представители на общините и държавата и решенията се вземат с мнозинство от две трети, подчерта зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски. По думите му тези съвети не само ще определят политиката във ВиК сектора в дадения регион, но ще решават и въпроси, свързани с начина на финансиране на проектите, както и ще проучват нагласите на населението за плащане на по-високи цени на водата след модернизацията на инфраструктурата, „за да няма драми при определяне цените на водата от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:44 | 12.09.22 г.
fallback