fallback

България остава под наблюдение заради възможен ръст на кредитния риск

Прогнозират 25% ръст на междуфирмената задлъжнялост у нас за 2009 г.

12:06 | 11.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Със замразен рейтинг А4↓ България остава в списъка на държавите под наблюдение с тенденция за увеличаване на бизнес риска на компанията за управлението на кредитния риск Coface.

„България остава в отрицателния списък на страните под наблюдение заради уязвимостта на икономиката ни и силната й зависимост от външни фактори и чуждестранни инвестиции. Това може да се окаже много рисково в условията на световна финансова и кредитна криза”, обясни Камелия Попова, управител на Кофас България.

В същото време експертите на компанията у нас подчертават, че рейтингът на България е замразен, но не и понижен. Причината за това е, че на този етап икономиката на България реално не е повлияна от кризата. В момента няма увеличение на броя компании, обявили несъстоятелност, като нивата се запазват в сравнение със същия период на миналата година.

„Истинските последствия от финансовата криза у нас ще бъдат усетени през 2009 година. Очакванията ни са за забавяне на българската икономика, затрудняване на кредитирането и оскъпяване на финансовия ресурс, но ръстът на междуфирмената задлъжнялост в сравнение с 2008 година ще достигне едва около 25%”, прогнозира Камелия Попова.

За разлика от българската икономика, западноевропейските вече понасят осезаемо негативите от кредитната криза. Едно от нейните проявления е регистриране на 36% ръст на просрочените плащания в световен мащаб в сравнение със същия период на 2007 година. Вследствие на негативното влияние на кризата върху икономиките, международната организация понижи рейтингите на Великобритания и Ирландия от A1↓ на А2. Исландия, включена в отрицателния списък на държави под наблюдение през март 2007 г., отчита даже по-сериозен спад на рейтинга – от А1↓ до А3. Италия, Франция и Хонгконг също са включени в отрицателния списък на държави под наблюдение.

Според компанията световната криза може да продължи между 18 месеца и две години.

Организацията изготвя рейтинги на 155 държави, като следи постоянно развитието на икономиките им. България влезе в отрицателния списък в началото на 2008 година, когато рейтингът ни бе понижен от A4 на А4↓. Предишната актуализация бе направена през януари 2007 година, когато от B↑ той бе повишен на А4. Рейтингът отразява тенденциите в три основни насоки: бизнес климат, икономически и финансови перспективи и фирмено поведение на плащане. Класификацията на рейтингите е в седем нива - А1, А2, А3, А4, В, С и D в посока увеличаване на риска. Рейтингът на всички държави се преразглежда на всеки три месеца.

В понеделник рейтинговата агенция Fitch понижи кредитния рейтинг на страната ни, като в негативна посока бяха ревизирани и оценките за Унгария и Казахстан. Впоследствие бяха намалени рейтингите и на пет български банки. В края на октомври и Standard & Poor's понижи дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:46 | 27.08.22 г.
fallback