fallback

ВАС отказа засега за отмени решението на ДКЕВР за цената на газа

Искането бе направено от близо 40 организации, които са завели дело срещу решението на ДКЕВР

12:05 | 10.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Върховният административен съд (ВАС) отказа да отмени решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), с което са увеличени цените на природния газ за четвъртото тримесечие, съобщи БТА.

Конфедерацията на независимите синдикати в България и още 35 фирми са завели дело срещу решението на ДКЕВР, с което бяха определени нови цени на природния газ, по-високи с 24 на сто от досегашните.

Според единия от адвокатите на организациите - Иван Тодоров, цената на природния газ е пряко свързана с цената на нефта, която от своя страна е спаднала. При тези високи цени много от фирмите, които работят с газ, стават неконкурентоспособни на пазара и са изправени пред фалит, коментира Тодоров. По думите му топлофикационните дружества ще бъдат следващите, които ще бъдат засегнати от по-високите цени.

От „Булгаргаз“ и ДКЕВР смятат, че ако решението за по-високи цени бъде отменено, ще настъпи икономически и правен хаос.

Съдът допусна съдебно-икономическа експертиза, поискана от ДКЕВР.

Иван Тодоров заяви, че от Булгаргаз не са представили в едномесечен срок в публичното пространство факта, че възнамеряват да повишат цената на газта. По неговите думи ДКЕВР е трябвало да се обърне към заинтересованите от промяната на цените страни. Според адвоката по делото липсва договорът между Газпром и Булгаргаз.

Съдът задължи ДКЕВР да представи договорите за външни доставки, касаещи ценообразуването и допусна икономическа експертиза.

Адвокатът на ДКЕВР Галин Райчинов, който поиска експертизата, поясни, че тя трябва да установи дали административният орган е изследвал фактите, въз основа на които е постановил решението си.

Следващото заседание по делото е на 15 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:15 | 09.09.22 г.
fallback