fallback

AIB продава дела си в американска банка заради спада на акциите на БАКБ

До момента загубата на AIB от сделката по закупуването на 49,99% от капитала на БАКБ възлиза на над 150 млн. евро

11:26 | 10.11.08 г.

Заради спада на акциите на Българо-американска кредитна банка АД, мениджмънтът най-голямата финансова институция в Ирландия Allied Irish Banks, p.l.c. (АIB) е под натиск да продаде дела си от 24% в американската банка M&T, пише Independent.

До момента загубата на AIB от сделката по закупуването на 49,99% от капитала на БАКБ възлиза на над 150 млн. евро. Това, заедно с опасенията за влошаване на кредитната експозиция на AIB към недвижимия сектор, накара някои анализатори да прогнозират спад на печалбата на ирландската банка с 80 на сто.

Акциите на M&T отчетоха значително понижение заради очакванията, че американската банка може да упражни опцията си по изкупуване на дела на AIB. Опцията за обратно изкупуване на 24% от капитала на M&T е валидна 20 дни след обявяването на търга за продажбата на акциите.

Оценката на дела на AIB в капитала на M&T възлизаше на 2,55 млрд. долара в началото на октомври, но до миналия петък тя падна до 2 млрд. долара.

Акционер със значително участие в капитала на M&T е инвестиционният гуру Уорън Бъфет чрез неговата компания Berkshire Hathaway.

Свързани компании:

ТБ БАКБ АД(BACB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:14 | 10.09.22 г.
fallback