fallback

Fitch понижи кредитния рейтинг на България

Оценките на Унгария, Румъния и Казахстан също са редуцирани заради големите рискове от нестабилност

10:08 | 10.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Нестабилността на Източна Европа като част от групата на развиващите се държави и големите дефицити по текущата сметка са в основата на решението, взето от рейтинговата агенция Fitch да понижи оценката си за България, Румъния, Унгария и Казахстан. Пониженията отразяват увеличените рискове от рецесия и заплахите от пресъхване на чуждия инвестиционен поток, предава Ройтерс.

Рейтингът на България по дългосрочните задължения в чужда валута беше понижен от BBB с негативна перспектива на „ВВВ- със стабилна перспектива“. Дългосрочните задължения на страната ни в местна валута пък вече се оценяват с „ВВВ стабилна перспектива“, а не с „ВВВ+ негативна“.

В края на октомври и Standard & Poor's понижи дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България съответно до нива от BBB+ и A-2 на BBB и А-3.

По отношение на Казахстан от Fitch са предприели същата редукция, както и за България.

От четирите държави най-сериозно е смъкнат рейтингът на Румъния – с цели две степени. На практика по този начин агенцията съветва да се избягват инвестиции в страната. Рейтингът на дългосрочните задължения в чужда валута беше смъкнат до „BB+ негативен, като преди това оценката беше „BBB с негативна перспектива“. Оценката на дългосрочните задължения в местна валута пък беше редуцирана от BBВ+ на ВВВ- с негативна перспектива.

Понижението на рейтинга по задълженията на Унгария е от BBB+ на ВВВ. Причина за преразглеждането на оценката на унгарските задължения е нуждата от помощ, в която изпадна страната през последните седмици заради кредитната криза. Заради нестабилността Унгария се обърна за заем към МВФ и ЕЦБ, които ще предоставят значителни средства за стабилизиране на финансовата система.

Освен четирите държави от Централна и Източна Европа от днес с понижени перспективи са Русия, Южна Корея, Мексико, Чили, Малайзия и Южна Африка.

Въпреки кризата агенцията потвърди кредитния рейтинг на Бразилия, Китай, Индия, Перу, Тайван и Тайланд и Полша.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:30 | 09.09.22 г.
fallback