fallback

Акция на седмицата - Холдинг Пътища АД

През седмицата имаше множество новини за дружеството и значителна волатилност за акциите му

11:03 | 08.11.08 г.

Книжата на инфраструктурното дружество Холдинг Пътища АД бяха обект на изключителна волатилност през седмицата.

След като във вторник бяха пуснати за търговия новите 30,24 млн. акции от увеличението на капитала на дружеството със собствени средства, пазарната капитализация на компанията веднага се срина с 50% като минималната цена за деня бе 3,461 лева за брой.

Поради относително голямата тежест на акциите на компанията в индекса на сините чипове - SOFIX, спадът по позицията срина последния с над 5 на сто. Впоследствие обаче, в рамките на същия ден, акциите на Холдинг Пътища наваксаха част от изгубеното, покачвайки се до 5,16 лева или с 49 на сто. 

В следващите три дни под по-силния натиск на предлагането, акциите на компанията поевтиняха и в крайна сметка приключиха седмицата при ниво малко над 4 лева за брой, което на седмична база означва загуба от 50 на сто за инвестиралите в тях.

Това, заедно с множеството новини около Холдинг Пътища, стои зад мотивацията на екипа на Investor.bg да избере позицията за победител в традиционното седмично издание "Акция на седмицата".

В понеделник стана ясно, че Консорциум Ем и Ем Канстръкшън 2008, в който Холдинг Пътища е лидер, след провеждане на конкурс, е получил право на строеж за срок от 35 години за изграждане на подземен паркинг към Метростанция II-8.

Ръководството на Холдинг Пътища, заедно с още 12 публични компании, ще вземе участие в ежегодния Форум на германския капиталов пазар, който се организира съвместно от “Дойче Бьорзе” и Банковата група “КфВ Мителщандсбанк" във Франкфурт на Майн от 10 до 12 ноември.

Новината, която Investor.bg първи съобщи, че акционерите на дружеството ще гласуват на извънредно Общо събрание на акционерите по проект за допълнително възнаграждение на Васил Крумов Божков, в качеството му на председател на Надзорния съвет на Холдинг Пътища, в размер на 3 840 000 лева, намери отзвук чак в парламента като председателят на ДСБ Иван Костов заяви от парламентарната трибуна, че това създава огромно недоверие в борсата от страна на миноритарните акционери.

В четвъртък Орлин Хаджиянков, Председател на УС на Холдинг Пътища, каза че компанията предвижда инвестиции в размер на около 20 млн. евро в Украйна, където инфраструктурният холдинг има свое търговско представителство. Догодина ще бъдат инвестирани и около 10 млн. евро в Албания.

През седмицата дружеството подаде заявление за преместване на емисията акции на „Официален пазар на акции“, сегмент "Б".

От Началото на годината книжата на Холдинг Пътища претърпяха загуби от над 80 на сто.

 

Свързани компании:

Холдинг Пътища АД /в несъстоятелност/(6H2)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:50 | 14.09.22 г.
fallback