fallback

Преглед на печата за 8 ноември

09:20 | 08.11.08 г.

Енергийният мегахолдинг си търси неопетнени шефове

в. Сега

За да станат членове на директорския борд на енергийния мегахолдинг, кандидатите трябва никога досега да не са били обвинявани в корупционни действия. Това е едно от условията, които се поставят в обявения вчера конкурс на икономическото министерство. Въпреки декларациите на министър Петър Димитров, че ще търси "широко международно участие", на практика всички чужденци кандидати са отрязани - едно от условията е отлично писмено и устно владеене на български език, наред с "добро" владеене на английски или друг език на страна - членка на ЕС.

2 бона заплата за чиновници

в. Стандарт

По 2000 лева ще взимат най-кадърните чиновници от Нова година. В бюджета е заложен скок с 10% на заплатите във всяко ведомство, но отличниците ще получават екстри.

Възнаграждението ще зависи от личните качества и оценките на прекия ръководител. Най-голям шанс за лъвския пай имат служителите, които работят по усвояване на еврофондовете. Те са най-дефицитни и с най-висока квалификация.

За заплати в бюджета за 2009 г. са предвидени общо 4,28 млрд. лв., или 5,8% от брутния вътрешен продукт. Средните заплати в държавните агенции и комисии често са по-привлекателни, отколкото в отделните министерства. Например в Комисията за финансов надзор месечно си докарват над 2000 лева средно заедно с премиите. В Агенцията за ядрено регулиране пък взимат над 1700 лв., а в Сметната палата - 1600 лв. Причината за това е, че в КФН и в Сметната палата работят предимно хора с юридическо и финансово образование, които са много търсени и в частния сектор.

3-ма наши източили 1,3 млн евро във Франция

в. Стандарт

Перничанка, работила като компаньонка във Франция, заедно със свой съгражданин- наркоман са източили 1.3 млн. евро от дебитни карти в град Рен. Двамата са част от престъпна група, в която участвал и трети нашенец - жител на столицата.

Операцията са ръководели французи, нашите били изпълнителите. Бандата е заснемала данни от картите на ощетените французи със специални четящи устройства.

Българите са арестувани при международна операция с участието и на френски полицаи, които от доста дълго време са разследвали престъплението.

При обиските в жилищата на перничани са били иззети компютърни конфигурации, документи и други доказателствени материали, уличаващи групата.

Зърнопроизводители искат повече пари от бюджета

в. Новинар

Зърнопроизводителите поискаха вчера в бюджета за следващата година да бъдат заложени по 9 лв. за всеки декар помощ за обработка на земя. Това прави общо 380 млн. лв., които държавата да изплати на стопаните. Те излязоха вчера на мирен протест пред Народното събрание, но заплашиха, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, следващия път ще дойдат в столицата с трактори и комбайни. Тогава ще развяваме европейското знаме, понеже само от ЕС взимаме субсидии, скандираха протестиращите. В момента държавата не отпуска помощи за сектора. За догодина от еврофондовете зърнопроизводителите ще получат по 19 лв., а през тази получиха по 14 лв.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:12 | 08.09.22 г.
fallback