fallback

Директорът на ВМЗ Сопот: Засегнах интереси, целящи източване на завода

Назначават пълномощник на МИЕ в завода, който да осъществява засилен контрол

18:15 | 07.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

По всяка вероятност съм засегнал лични интереси, целящи източване на завода, а синдикатите са заблудени относно действията ми, обобщи на специална пресконференция вижданията си относно заплахата за протести на работниците директорът на ВМЗ-Сопот ЕАД Иван Иванов. Той поясни, че в началото на октомври е депозирал оставката си с тримесечно предизвестие, но това няма нищо общо с евентуалните протести.

Според изнесените данни, от средата на 2006 г., когато Иванов заема поста директор на завода, досега фирмата е намалила задълженията си с 34 млн. лв., т.е. с 40%. Той беше категоричен, че по негово нареждане са продавани само стари машини, като с приходите от тях, а също и от продажбата на скраб за 2,17 млн. лева, е закупено модерно оборудване.

Според сключените договори до края на годината фирмата има да получава приходи от изпълнението на поръчки за около 20 млн. лева. Приходите за 9-те месеца на годината са 60 млн. лева, т.е. колкото за цялата 2007 г. По думите на Иван Иванов изплащането на заплатите на работниците (които сега са 3800 души) досега не е закъсняло дори с ден, а освен това средната заплата в завода към края на миналата година е била 400 лв., докато към юли тази година тя е 730 лв.

Директорът на ВМЗ-Сопот посочи, че не могат да бъдат изплащани по закон ваучери за храна, както искат синдикатите, защото дружеството има неизплатени задължения към бюджета. Затова пък е възприет вариантът вместо тях да бъдат плащани разходи за транспорт на същата сума. Тези разходи обаче не са плащани за последните два месеца – „за което единствено биха могли да се оплакват работниците“.

„Държавата има нужда от добри мениджъри като Иван Иванов”, каза, от своя страна, присъстващия на пресконференцията изпълнителен директор на Агенцията за приватизация Тодор Николов. Той изрази подкрепата си за действията на Иванов, който е „подобрил финансовото състояние на фирмата, вместо да го влоши, както става на други места”.

За Investor.bg Тодор Николов обясни, че се надява до края на годината изготвената от АП стратегия за приватизация на ВМЗ-Сопот да бъде разгледана от Министерски съвет и евентуално в началото на другата година да бъде утвърдена от Народното събрание. Николов изрази съмнение, че до лятото на 2009 г. приватизацията би могла да приключи, но ще е добре поне процедурата да започне, защото „колкото по-бързо предприятието се продаде, толкова по-висока ще бъде цената му”. Предложението на АП е да бъдат продадени 70% от БМЗ-Сопот, като държавата да запази 30% дял.

Малко по-късно днес беше съобщено от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), че „по повод информацията на синдикатите, че от ВМЗ-Сопот се изнасят машини и технологични линии за други заводи и частни фирми, министърът е заявил, че най-вероятно още днес ще назначи пълномощник на министерството в завода, който да осъществява засилен контрол”.

Министър Петър Димитров е призовал синдикатите да оказват пълно съдействие на пълномощника, за да събере обективна информация за действията на ръководството на ВМЗ-Сопот, която да се предостави на ДАНС и Прокуратурата, в случай че се констатират нарушения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
fallback