fallback

Въпреки влошените условия българите гледат оптимистично на бъдещето

Според НСИ през октомври все повече хора гледат с оптимизъм на възможността да купят жилище или кола

11:15 | 07.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Въпреки симптомите на влошаване на стопанската конюнктура в страната оценките и очакванията на потребителите по основни икономически процеси и явления не отбелязват съществени промени в негативна насока. Това става ясно от проучване на Националния статистически институт (НСИ) за месец октомври. Изследването се прави веднъж на три месеца.

Показателят „доверие на потребителите” запазва равнището си от преди три месеца (-38,5%), като доверието при градското население се покачва с 1,3 пункта, докато сред селското население намалява с 2,7 пункта.

Оценките относно настъпилите промени във финансовото състояние на домакинствата през последните дванадесет месеца, а също и очакванията за следващите дванадесет месеца се подобряват, като увеличението на балансовите показатели спрямо предходното (юлското) наблюдение е съответно 5,2 и 3,3 пункта. Значително по-оптимистично настроено е градското население.

В сравнение с юлското наблюдение негативните оценки на потребителите за настоящото развитие на икономическата ситуация в страната намаляват (увеличение на балансовия показател с 3,4 пункта), като същевременно и очакванията им за следващите дванадесет месеца са леко повишени. За разлика от градските потребители обаче селското население продължава да засилва своя песимизъм, както е отчетено с анкетните наблюдения след април 2008 година.

Потребителите продължават да считат, че потребителските цени се повишават, като в мненията за тяхното изменение през последните дванадесет месеца се наблюдава изместване към по-умерените оценки за темпото на покачване на цените (от „много са се повишили” към „умерено са се повишили” и „леко са се повишили”), което понижава балансовия показател с 5,8 пункта. Намалява негативизмът и в инфлационните очаквания за следващите дванадесет месеца.

През октомври прекъсва очерталата се от юли миналата година низходяща тенденция в оценките на потребителите за икономическата ситуация в страната в контекста „подходяща/неподходяща за спестяване”. Стойността на балансовия показател се променя вече в посока на увеличение (с 5,6 пункта) в резултат на подобрените оценки както на градското, така и на селското население.

В сравнение с три месеца назад наблюдението през октомври отчита влошаване на прогнозите по отношение на безработицата през следващите дванадесет месеца (4,8 пункта повишение на балансовия показател).

Регистрира се по-благоприятна обща оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупки на предмети с дълготрайна употреба. По-оптимистични в сравнение с предишното наблюдение са и очакванията на потребителите, свързани с „намеренията за покупка или построяване на жилище” и „намеренията за покупка на кола” през следващите дванадесет месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:38 | 13.09.22 г.
fallback