fallback

МИЕ: Продължава либерализаицята на електроенергийния пазар

За 9-те месеца на годината на свободния пазар се е търгувало само 10% от крайното потребление на електроенергия в страната

15:41 | 06.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Едно от предизвикателствата пред българската енергетика на сегашния етап е продължаване на либерализацията на електроенергийния пазар, каза на форум днес зам.-министърът на икономиката и енергетиката Явор Кумджиев.

По думите му за последната година пазарът до голяма степен се е „отворил”, но у нас все още няма чисто пазарен механизъм за образуване на цената на електроенергията – какъвто е формиране на цените на електроенергийна борса, а търговията с електроенергия се извършва чрез двустранни сделки.

Той напомни, че при това с цел социална защита, цената на тока за битовите потребители и за малките фирми се определя от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

От ръководството на НЕК пък изнесоха данни, според които за 9-те месеца на годината на свободния пазар се е търгувало само 10% от крайното потребление на електроенергия в страната, при регистрирани 33 фирми за търговия с електричество. За миналата година свободно е търгувано 12% от крайното потребление на ток, при регистрирани 24 търговци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:51 | 26.08.22 г.
fallback