fallback

Промишленото производство със силен ръст на месечна база през септември

Увеличението се определя в голяма степен от индекса на преработващата промишленост, който нараства с 8,1% спрямо август

14:41 | 06.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Общият индекс на промишленото производство през септември е нараснал със 7,1% в сравнение с предходния месец, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

За сравнение през август промишлено производство отчете спад от 13,1% на месечна база и с 6,2% на годишна.

Индексът се определя в голяма степен от индекса на преработващата промишленост, който през септември нараства с 8,1% спрямо август.

На месечна база е увеличено производството на тютюневи изделия с 95,5%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло с 23,8%, производството на метални изделия без машини и оборудване с 15,6%, производството на химични продукти - с 8,2%.

Спад спрямо август се отчита в производството на хранителни продукти и напитки – с 1,1 на сто.

На годишна база общото промишлено производство през септември нараства с 1,2%, като производството в преработващата промишленост е с 2,5% повече. В добивната промишленост е регистрирано намаление с 5,1%, а в производството и разпределението на електроенергия, газ и вода – с 1,5%.

Също по предварителни данни приходите от продажбите в промишлеността през септември на месечна база нарастват с 10,1%.

Приходите от продажби в преработващата промишленост спрямо август са с 10,9% повече. В добивната промишленост продажбите нарастват с 10,1% на месечна база, а в производството и разпределението на електроенергия, газ и вода - с 3,4%.

На годишна база през септември приходите от продажби са с 2,5% повече. В преработващата промишленост продажбите са се увеличили с 3,2%. Повече са продажбите в производството на тютюневи изделия - с 45,3%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 24,1%, производството на хранителни продукти и напитки – с 12,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:50 | 03.09.22 г.
fallback