fallback

Иван Щериев: Годините на възход не могат да бъдат изтрити

В момента се намираме по средата на един по-дългосрочен негативен тренд, коментира директорът на Македонската борса

14:23 | 06.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Иван Щериев. Снимка: Македонската борса

Възможно е борсовите обороти да останат ниски за известен период от време и цените да не се повишават толкова бързо, но годините на възход не могат да бъдат изтрити. Пазарните участници на борсите в Югоизточна Европа вече са много повече отколкото преди няколко години и тази пазари като цяло навлизат в нов етап от своето развитие. Това заяви Иван Щериев, главен изпълнителен директор на Македонската фондова борса по време на Икономическия форум за Югоизточна Европа.

„Доскоро приватизацията бе основната движеща сила за фондовите борси от Югоизточна Европа. От тук нататък двигател ще бъдат новите компании, които излизат на борсата. За съжаление, точно когато навлизахме в тази нова среда, се разрази световната финансова криза”, заяви Щериев.

„В момента се намираме по средата на един по-дългосрочен негативен тренд, с всичките произтичащи от това последствия. Предстои да видим дали и по какъв начин дребните инвеститори ще се завърнат на пазара – дали ще инвестират лично, или ще използват повече колективните инвестиционни схеми. Цените на акциите в Македония, а и на повечето места в региона, са на нивата от 2005-2006 г. Въпросът е дали тези нива ще бъдат оценени като атрактивни от инвеститорите”, каза още Щериев.

„По всяка вероятност финансовата криза ще засили процеса на интеграция и сливанията между фондовите борси в региона”, каза още изпълнителният директор на борсата в Скопие.

По думите на д-р Мурис Чичич, директор на фондовата борса в Сараево, в момента не е възможно да се направи адекватна прогноза за бъдещето.

„Настоящият форум е посветен на перспективите пред финансовите пазари след срива. Кой може да каже обаче дали въпросният срив е приключил? Миналата седмица бе силно позитивна за финансовите пазари по света, всички очакваха, че изборът на новия американски президент ще налее допълнителен оптимизъм. Вчера и днес обаче индексите отново са подложени на разпродажби”, коментира Чичич.

По отношение на фондовия пазар в Босна и Херцеговина, той коментира, че проблемите са идентични с тези на останалите борси в региона – оттеглянето на голяма част от чуждестранните инвеститори, ниска ликвидност, понижение на интереса у компаниите за листване на борсата.

За да научите повече за детайлите на финансовата криза, регулациите и дали това можеше да бъде предотвратено, заповядайте на следващата среща на Клуб Investor.bg, на тема Lehman Brothers: „Възход и падение на една американска легенда, поглед отвътре“. Гост ще бъде Алек Петров, който е със 7 години опит в структурата на Lehman, като изпълнителен директор на два отдела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:19 | 04.09.22 г.
fallback