fallback

Зърнопроизводители блокираха пътя Стара Загора-Димитровград

Нямаме никаква яснота за това какво ще получим като национални доплащания за декар обработваема площ и не можем да планираме бъдещата си дейност, казва производителите

12:48 | 06.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Зърнопроизводители блокираха преди минути пътя Стара Загора-Димитровград, предаде БТА. Три са исканията им, поставени пред народните представители и пред правителството, заяви Иван Генчев - член на УС на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

Това са националните доплащания за 2008 година, държавната помощ, залегнала в бюджет 2009, и оставка на министъра на земеделието и храните Валери Цветанов.

Нямаме никаква яснота за това какво ще получим като национални доплащания за декар обработваема площ и не можем да планираме бъдещата си дейност, заяви пред журналисти Генчев.

Той допълни, че ако проблемите им не бъдат решени през следващата и през 2010 година ще произведат по-малко и по-некачествено зърно.

Бюджет 2009 година е вече в парламента и затова протестите ще бъдат пред сградата на Народното събрание утре, каза Генчев.

Зърнопроизводителите са недоволни и от ниската изкупна цена на пшеницата - под 200 лева за тон. Те са единодушни, че тази цена ги обрича на фалит и че държавата трябва да фиксира минимални изкупни цени, за да защити родното производство.

В момента пазарът е замрял, няма приходи, а предстои сеитба, посочиха зърнопроизводители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:41 | 09.09.22 г.
fallback