fallback

RWE решава до пролетта дали да е стратегически инвеститор на АЕЦ Белене

Компанията трябваше да подпише договора до края на октомври, но отложи решението си за участие под натиск от Greenpeace

13:24 | 06.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Най-късно до пролетта българската държава ще чака немската компания RWE да подпише окончателния договор за стратегически инвеститор на АЕЦ Белене, заяви заместник-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев.

Преди около месец министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров обяви, че RWE е избран за стратегически инвеститор на АЕЦ-Белене с 49% участие, като до края на октомври компанията трябваше да подпише договора с българската държава, а също така и да каже дали ще допусне до участие в проекта белгийската компания Electrabel, класирана на второ място в конкурса. Поради натиска на екологичното движение Greenpeace обаче ръководството на RWE отложи решението си за АЕЦ Белене.

Явор Куюмджиев посочи, че засега вероятността RWE да се откаже от проекта е съвсем малка, тъй като атомната енергетика няма алтернатива, а и проектът е печеливш. Все пак, ако това стане, е възможно за стратегически инвеститор да бъде поканен следващият класирал се в конкурса или дори българското правителство да започне само строителството на АЕЦ Белене.

Относно финансирането Куюмджиев напомни, че руската държава е заделила близо 4 млрд. евро в бюджета си до 2010 г. за евентуалната необходимост от финансиране на АЕЦ Белене.

Куюмджиев посочи още, че вече започва практическата реализация на проекта за създаване на електроенергийна борса. В момента се разглеждат вариантите за нейното структуриране, тоест дали ще се използват същите модели както при организацията на електроенергийните борси в Прага, Лайпциг и Мадрид.

Предвижда се до пролетта да бъде избран съответният модел на структуриране на българската електроенергйина борса, а също така да се определи как ще се разпределя собствеността в нея и дали ще бъде свързана със стоковата борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:10 | 05.09.22 г.
fallback