fallback

Изследване: Не сме доволни от доходите си, но вършим стойностни неща

Един на всеки 14 българи участва в благотворителни и в доброволчески организации -пет пъти по-малко в сравнение с румънците

10:16 | 06.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Подобно на повечето европейци, две трети от българите са убедени, че вършат значими, стойностни неща, че животът им има смисъл и това ги удовлетворява. Това сочат резултатите от третото издание на Европейското социално изследване, направено в 30 страни, съобщи пресцентърът на КНСБ.

За сравнение, доволните румънци в това отношение са сравнително най-малко - един на всеки двама.

Според резултатите от изследването, които днес и утре ще бъдат дискутирани на международна научно-практическа конференция, по-малко от един процент от хората у нас живеят комфортно с доходите, които получават, докато в Румъния те са 7,8 процента, в Словения - 45 процента, а в Дания - 67,4 процента.

С изключение на Румъния, Португалия, Словакия и Естония, във всички останали изследвани страни делът на хората, които изпитват сериозни затруднения с получаваните доходи, е под 5 процента. България води тази класация с 39 процента.

Един на всеки 14 българи участва в благотворителни и в доброволчески организации - пет пъти по-малко в сравнение с румънците, седем пъти - с шведите, и около 7,5 пъти в сравнение с швейцарците.

Резултатите от изследването показват, че един от всеки 20 българи се е подписал върху петиция, докато при британците и шведите - всеки втори.

Хората у нас чувстват несигурност за собствената си безопасност - 71,8 процента се страхуват да не станат жертва на насилие, всеки втори се бои да се движи по тъмно в квартала, където живее, а всеки пети живее в постоянен страх от обир в дома си. Страхът от престъпността има сериозно отражение върху живота на 67,3 процента от хората у нас, което е най-висок дял от всички изследвани страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:51 | 11.09.22 г.
fallback