fallback

Проблемите на оцеляването изместват тези на развитието за българите

Близо 80 на сто от българите посочват като основни икономическите проблеми

15:40 | 05.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Българите открояват 44 проблема, които според тях са основни за нашето общество днес, показват данни от национално представително проучване на НЦИОМ, направено между 20 и 27 октомври сред 1000 души.

Проблемите на оцеляването изместват проблемите на развитието, обобщават социолозите.

На първо място респондентите посочват икономическите проблеми - близо 80 на сто от отговорите на открит въпрос (без посочен отговор) се отнасят до това. За хората основните притеснения са свързани с нисък жизнен стандарт, бедност (38,5 на сто), безработица (15,2 на сто), ниски пенсии (8,4 на сто), инфлация и високи цени (7,8 на сто) и състоянието на икономиката като цяло (6,5 на сто).

Вниманието на българите привличат на второ място проблеми, свързани с функционирането на държавата - 61 на сто от отговорите. 26,6 на сто от анкетираните посочват корупция, 13,8 на сто - несправяне с престъпността, 10,6 на сто - лошо управление. Неспазването на законите е проблем според 7,6 на сто от запитаните, а самата организирана престъпност - за 1,5 на сто.

Сред проблемните сфери анкетираните отбелязват здравеопазването (9,2 на сто), образованието (4,6 на сто), социалните дейности (4,1 на сто) и земеделието (1,5 на сто).

Ниският морал и липсата на съвест виждат като обществен проблем 3,8 на сто от анкетираните, апатията – 2,1 на сто, недоверието в институциите – 1,8 на сто, а омразата между хората – 1,2 на сто.

От участниците в анкетата 1,1 на сто се тревожат от несигурността в бъдещето.

Демографските проблеми и свързаните с тях емиграция и ниска раждаемост са посочени от общо от 4 на сто.

Сравнително малки дялове открояват като основни проблеми етническото напрежение и отношението към малцинствата – 1,8 на сто, което според социолозите показва, че дискусията в медийното пространство за етническите отношения е по-скоро политическо говорене, отколкото да е свързана с реалната ситуация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:01 | 07.09.22 г.
fallback