fallback

Световната банка ни отпуска заем от 142 млн. евро за социални проекти

Одобрените проекти са със срок от 17 години с петгодишен гратисен период

11:09 | 05.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Бордът на изпълнителните директори на Световната банка одобри късно снощи два проекта на обща стойност 142 млн евро, насочени към укрепване на интеграцията на България в Европейския съюз и повишаване на жизнения стандарт в страната, съобщиха от финансовата институция.

Подкрепата за България е в рамките на Стратегията за партньорство, приета от борда през юни 2006 г. Българската икономика бележи стабилен растеж от 2000 г. насам. По-нататъшното увеличаване на производителността на труда и заетостта е от жизнено значение за постигане на устойчивост на растежа, намаляване на разликите в доходите и улесняване на конвергенцията с другите държави-членки, се казва в съобщението на банката.

Заем II за Институционална реформа в социалния сектор - Политики за развитие (SIR DPL II), с участие от страна на Световната банка в размер на 102 млн евро, ще подпомогне дневния ред на реформата в България в сектори като здравеопазване, образование и социална защита. Проектът е насочен към подкрепа на политики за увеличаване на заетостта, полагане на основите за дългосрочно увеличаване на производителността чрез насърчителни мерки за откриване на нови работни места и подобряване качеството на образованието, повишаване на фискалната устойчивост чрез по-ефикасно подобрени на социалния сектор.

„В тези бурни за световните финансови пазари времена поддържането на скоростта на реформите е още по-належащо, а подкрепата на Световната банка за програмата на реформи в образованието, здравеопазването и социалния сектор придобива още по-голямо значение”, коментира Орсалия Каландзопулос, директор на Световната банка за Централноевропейските и Балтийските страни.

Проектът за социално включване, подкрепен от Световната банка с 40 млн евро, ще подобри пред-училищната подготовка на деца на възраст под 7 години. Проектът е насочен главно към малгинализирани семейства и такива с нисък доход (включително деца с увреждания и други специални нужди).

Одобрените проекти са със срок от 17 години с петгодишен гратисен период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:29 | 10.09.22 г.
fallback