fallback

Откриват соларен парк в района на Ихтиман с мощност 1 мегават

Алфа Енерджи пък предвижда през следващата година да пусне в действие фотоволтаична инсталация с максимална мощност от 2,4 мегавата

16:05 | 04.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Соларен парк с максимална мощност от 1 мегават ще бъде открит след около месец на територията на община Ихтиман, съобщиха днес от Адванс Екуити Холдинг, които чрез дъщерното си дружество Енерджи Инвест са изградили парка.

Паркът за производство на електроенергия от слънце е изграден за 10 месеца, като още няколко месеца са продължили процедурите по издаване на съответните разрешителни и други документи от държавната администрация.

От фирмата посочиха, че известни усложнения е имало и при разговорите със съответното ЕРП, което по закон задължително трябва да присъедини соларния парк към електрическата мрежа.

От Адванс Екуити Холдинг не уточниха инвестицията в енергийното съоръжение, за която е ползван грантов заем, но посочиха, че смятат тези вложения за перспективни и че не случайно около една четвърт от портфейла им е инвестиран във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Алфа Енерджи пък предвижда през втората половина на следващата година да пусне в действие фотоволтаична (слънчева) инсталация с максимална мощност от 2,4 мегавата, съобщиха от фирмата.

Според изчисленията на инвеститорите, доходността на съоръжението след започване на работа ще бъде 12-14%, а възвръщаемостта на инвестицията ще се осъществи за 8-10 години. Според други представители на бранша обаче тези прогнози за доходност са твърде оптимистични.

Намеренията на Алфа Енерджи са през следващите 5-6 години да реализират още няколко подобни проекта, така че общата инсталирана мощност на соларните съоръжения да достигне 20 мегавата.

Свързани компании:

Адванс Екуити Холдинг АД (в ликвидация)(ADVE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:48 | 13.09.22 г.
fallback