fallback

Вече никой не иска Кремиковци

Още няма писмено заявен инвеститорски интерес, до 25 дни комбинатът може да бъде спрян тотално

10:50 | 04.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

До 25 дни Кремиковци може да бъде спрян тотално, ако до два-три дни не се появи оператор или кандидат да придобие комбината и да се спаси технологичната схема на Кремиковци, заяви оперативният изпълнителен директор на Кремиковци Пламен Стоянов, цитиран от БТА.

До края на седмицата или в понеделник-вторник ще е ясно какво ще е бъдещето на комбината, допълни Стоянов.

Синдикът на Кремиковци Анна Миленкова съобщи, че досега няма писмено заявен инвеститорски интерес към комбината. Има предварителни разговори, ако те стигнат до завършек, резултатите ще бъдат оповестени, допълни тя.

В края на миналата седмица от синдикатите в комбината съобщиха, че украинската компания „Смарт груп“ е заявила интерес да стане оператор в Кремиковци и впоследствие собственик. Министърът на икономиката Петър Димитров обаче отказа да назове евентуалните кандидати за оператор на комбината.

Работници в Кремиковци протестираха миналата седмица с искания държавата да вземе спешни мерки за спасяването на комбината и запазването му в работещо състояние до неговата продажба. Освен това синдикатите настояваха държавата да осигури кредит за суровини за комбината.

Исканията включваха също и спешно намиране на нови и надеждни инвеститори, ясна и категорична позиция на Министерството на икономиката и енергетиката за бъдещето на комбината и на работещите в него.

Напрежението в завода нарасна в края на предходната седмица, когато стана ясно, че спират доставката на въглища.

Поради липса на суровини и с цел недопускане на аварийни ситуации, ръководството на Кремиковци пристъпи към поетапно извеждане от експлоатация на доменни пещи 1 и 3 и на коксохимичните батерии.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:24 | 12.09.22 г.
fallback