fallback

Заслужаваха ли българските банкови акции да паднат с 65% за десет месеца?

Анализът на финансовите отчети на банките за деветмесечието не оправдава категорично срива в цените на акциите им, смята блогърът Nik0la

16:55 | 03.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Материалът е предложен от Nik0la, автор в категория "Бизнес" на Blog.bg

С какво заслужиха акциите на българските публични банки да паднат средно с 65% от началото на годината? Това е въпрос, на който не можах да дам смислен отговор през последните три месеца. Именно в тези три месеца основите на финансовия свят бяха разклатени както никога досега. Вследствие на десетките фалити и национализации на финансови институции, считани до този момент за неприкосновени, светът изпадна в тежка финансова криза.

Неизменно и българският индекс SOFIX, който включва най-големите и ликвидни компании, загуби 72,16% от стойността си спрямо началото до годината. Обект на масирани разпродажби бяха и българските публични банки, които намалиха пазарната си капитализация средно с 65,33% за десетте месеца.

С нетърпение очаквах отчетите на банките за третото тримесечие на 2008 година, от които се надявах да открия причината за срива в цените на банковите акции. Тъй като кризата се разрази през последните 3 месеца, очаквах банките да спрат кредитирането и кредитните портфейли не само да забавят темпа си на растеж от последната година, но и да намалят. Характерна черта на българската банкова система е, че споменът за фалитите на банките от 90-те години е все още жив в съзнанието на хората и когато стане въпрос за криза, първото, което правят, е да си изтеглят парите, за да не повтарят грешките си от миналото. Очакванията ми бяха депозитната база при четирите банки да намалее значително.

За съжаление анализът ми не откри нищо, което категорично да ме убеди, че сривът в цените е заслужен. Неоспорим факт е, че през миналата година българските публични банки се търгуваха на нереално високи коефициенти спрямо сравними компании от Централна и Източна Европа. На текущите нива обаче въпросът е дискусионен.

Както очаквах, нито една от банките не беше реализирала загуба за третото тримесечие. Единствено това би обяснило обезценката на акциите. Нетните приходи от лихви средно нарастват със забележителните 23,98% спрямо третото тримесечие на 2007 и то в условията на световна финансова криза. За моя голяма изненада обаче три от банките регистират ръст на нетната печалба.

Вижте още

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:48 | 29.08.22 г.
fallback