fallback

Щатите подаряват на армията ни 52 Хамър-а

От 1993 г. досега Министерството на отбраната е получило повече от 130 млн. долара по програмите за чуждестранно военно финансиране и за международно военно обучение на САЩ

08:41 | 03.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Министърът на отбраната Николай Цонев и посланикът на САЩ Нанси Макълдауни ще участват днес в церемония по връчването на дарение от 52 транспортни машини („Хамър“) за Българската армия (БА), съобщиха от военното ведомство.

На церемонията, която ще се състои във Варна, ще присъстват началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков, командващият Сухопътните войски генерал-лейтенант Иван Добрев, висши военни.

Част от дарението е предназначено за окомплектоването на пехотата с 30 бронирани автомобила, 20 - с повишена бронезащита, и две линейки. То е на стойност около 16 млн. долара и е от Фонда за солидарност на правителството на САЩ за страните, участващи в коалиционни операции в Ирак и в Афганистан.

По време на българско-американското съвместно обучение „Българска пантера - 2008“, което се състоя от 1 до 30 септември на учебния полигон „Ново село“, български военни бяха обучени за управление на транспортните автомобили. Четирима военнослужещи от Сухопътните войски са завършили курс по техническа поддръжка и ремонт на машините в САЩ.

От 1993 г. досега Министерството на отбраната е получило повече от 130 млн. долара по програмите за чуждестранно военно финансиране и за международно военно обучение на САЩ.

Получените средства са насочени към подготовка на личния състав на БА, за изпълнение на Целите на силите и за повишаване на оперативната съвместимост с армиите на страните-членки на НАТО.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:14 | 08.09.22 г.
fallback