fallback

Преглед на печата за 3 ноември

08:07 | 03.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

ЕС смята да ни приравни със страните-кандидатки в. Сега

Брюксел може да върне за България контролния механизъм над евросредствата, който се прилага за страни-кандидатки, съобщи на "Сега" източник в Европарламента (ЕП). Този механизъм предвижда проектите да се одобряват авансово от Европейската комисия (ЕК). За пълноправните членове се прилага друг механизъм, при който контролът се възлага на националните одитни и разплащателни органи, а ЕК одобрява или не одобрява плащанията, след като получи документите за изпълнение на проектите.

Правителствени среди в София не знаеха, че неофициално в Брюксел се обсъжда такава идея. Въпреки това високопоставен член на кабинета реагира остро, запитан от "Сега": "От политическа гледна точка това би било некоректно, защото би представлявало дискриминация на България. Не смятам, че го заслужаваме. ЕК трябва да си дава сметка, че за всички е редно да важат общи стандарти".

Краят на лихвоточките идва до 5 години в. Сега

Хората, които все още не са осребрили лихвоточките си, имат последен шанс да го сторят в идните 5 години. Дотогава въпросът трябва да се уреди веднъж завинаги, реши икономическата комисия на парламента. Промените в Закона за уреждане на жилищните въпроси на граждани с многогодишни жилищноспестовни влогове предстои да се гледат окончателно в пленарна зала.

Вдига се стойността на имуществото на гражданите, до която не се нарушава правото им да получат левове срещу спестовните си числа. Досега таванът беше 15 000 лв., но с промените става 40 000 лв. Това означава, че гражданинът може да попадне в т. нар. "окончателни списъци", които му дават право на компенсация, само ако не притежава у нас или зад граница жилищни имоти, вили или друго имущество като например банкови влогове, акции, произведения на изкуството, земеделски земи, МПС и др. на обща стойност над 40 000 лв. Стойността на жилищата и вилите представлява данъчната им оценка. Отпада ограничението, според което хората не могат да се възползват от правата си, ако са прехвърляли жилищни имоти на други лица след 1 януари 1981 г. Досега всички тези условия бяха ключовите пречки пред това по-голямата част от гражданите с лихвоточки да не могат да получат левова компенсация.

Кабинетът измисли нов вариант за поскъпване на цигарите в. Дневник

Парламентарната бюджетна комисия прие предложения от Министерския съвет нов вариант за увеличение на акциза върху цигарите. Според поправките цената на скъпите цигари ще се увеличи още повече, а евтините ще се качат по-малко. Целта е да се спаси продукцията на "Булгартабак", обясниха експерти.

Според проекта на правителството, който предстои да бъде внесен на първо четене в пленарната зала, акцизът ще бъде 40.50 лв. за 1000 къса и 42% от продажната цена. Първоначалният вариант на Министерството на финансите предвиждаше евтините цигари да скочат с около 33 на сто, а скъпите - с едва 3 на сто. Всяко увеличаване на процентната ставка води до по-голяма тежест върху скъпите цигари, тъй като данъкът се начислява въз основа на продажната цена, обясни Питър Имре, корпоративен директор на "Филип Морис" за Румъния и България.

Борсата спокойна чак след година в. Новинар

SOFIX ще преодолее загубите си до една година. Това прогнозира вчера Милен Марков от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Случващото се на борсата всъщност е отражение на очакванията на инвеститорите за развитието на икономиката, смята той. Според икономисти негативното влияние на световната финансова криза в страните от Източна Европа ще се отразява все по-негативно на борсата и много от компаниите ще реализират все по-големи загуби.

Три имотни мафии действат в България в. Новинар

Три имотни мафии действат в България. Те са ромската, гробарската, както и тази на хората, свързани с органите на МВР, откъдето се получават данни. Това заяви вчера зам.-председателят на Съюза на юристите Йосиф Герон пред БНР. По думите му през последните години имотните измами от страна на нотариуси са намалели. В повечето случаи самите нотариуси ставали жертва на измамници. Много често в схемите се включват недобросъвестни адвокати, каза Герон.

Преди време полицай му показал тесте с фалшиви лични карти на измамени хора, чиито имоти са били отнети от мафията. До момента обаче няма официална статистика на жертвите на този тип престъпления. Преди няколко дни Герон съобщи, че имотните измами са надминали по размер битовите престъпления. Ако не се вземат радикални мерки, то обществото има право да мисли, че измамниците имат подкрепата от висшата власт, заяви Герон.

Закон ни прави крепостни селяни в. Стандарт 

Проктозаконът за етажната собственост превръща 4 милиона българи в крепостни селяни. Това алармира омбудсманът Гиньо Ганев. Внесеният за второ четене в парламента нормативен акт нарушава правата на всички с домове в кооперации и блокове. Вместо да въведе минимални задължителни стандарти за управлението на етажната собственост, която да даде възможности за саморегулация на хората, законът превръща всеки вход в бюрократично учреждение.

Според него собствениците на апартаменти не могат да продават домовете си, ако Общото събрание на блока е решило например да санира сградата с частично финансиране от еврофондовете. Поне докато не изтекат гаранционните срокове за свършената работа. Общото събрание може да взима и решение за надстрояване или пристрояване на сградата, дори и със съгласието само на тези съседи, които са присъствали на събранието, независимо от броя им. По същия начин комшиите се обвързват финансово и с договори и кредити към доставчици на услуги. Недопустимо е и гласът на по-имотните да тежи повече. Според закона собственикът на мезонет е с по-големи права от притежателя на гарсониера, обяснява Ганев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:17 | 09.09.22 г.
fallback