fallback

Преглед на печата за 1 ноември

Столична община ще прехвърли безвъзмездно дела си от 58% в "Топлофикация-София" на енергийното министерство

10:29 | 01.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Столичното парно става държавно в. Сега

Столична община ще прехвърли безвъзмездно дела си от 58% в "Топлофикация-София" на енергийното министерство. Така парното на столичани ще стане изцяло държавно, споразумяха се вчера председателят на общинския съвет Андрей Иванов и енергийният министър Петър Димитров.

София няма да иска пари срещу акциите си, защото преди години ги е получила от държавата също безвъзмездно, се разбра след срещата. Подробностите около сделката ще бъдат уточнени идната седмица, а окончателното решение ще се гласува от СОС. Министерството гарантира, че проблемът със задълженията ще бъде решен и отоплителният сезон ще тръгне нормално.

Кризата сваля инфлацията на 5% догодина в. Сега

Инфлацията през 2009 г. ще е около 2 пъти по-ниска от тазгодишната. Потребителските цени догодина ще се качат само с 5%, прогнозира вчера Центърът за икономическо развитие (ЦИР). Според анализаторите на ЦИР до края на 2008 г. ще се натрупат към 9% инфлация. Очакванията на центъра са съвсем близки и малко по-оптимистични от изчисленията на правителството, представени в рамката на проектобюджет 2009. Според МС поскъпването в края на тази година ще докосне 10%, а догодина ще е 5.4%.

В момента няма нито един външен фактор, който да тласка цените нагоре, обясни Георги Прохаски, съпредседател на ЦИР. Той посочи, че поевтиняването на петрола, добрата аграрна реколта и глобалната криза ще дърпат надолу инфлацията в България. Все пак заради ефекта на догонване нашите цени ще продължат да растат малко по-бързо от европейските, отбеляза Прохаски. Междувременно вчера излязоха предварителни данни за еврозоната, които потвърдиха, че инфлацията и там се забавя - от 3.6% на годишна база през септември на 3.2% през октомври.

Парламентът решава дали данъчните облекчения да останат в. Новинар

Парламентът ще решава дали данъчните облекчения към болници, социални домове, социално слаби, ученици, студенти, бюджетни предприятия ще се ползват и догодина или ще отпаднат, научи „Новинар”. В предложението за промени в данъчните закони за 2009 година финансовото министерство предложи облекченията за фирми и граждани да отпаднат.

Проектът на ведомството предвиждаше облекчения да има само за граждани и дружества, които даряват на организации като УНИЦЕФ, Червения кръст, вероизповедания и читалища. На заседанието на Министерския съвет обаче министрите са оставили решението на депутатите.

Ал.Томов: Не закривайте "Кремиковци" в. Стандарт

Дал съм си дума да не коментирам, защото ако бяха приели тази стратегия за "Кремиковци", която дадох на тогавашния министър на икономиката, нямаше да има нито несъстоятелност, нито сега да се закриват мощности и да не се плащат заплати. Груба грешка беше, че се допусна скандал с акционерите и спиране на плащанията. Това каза днес в Русе бившият изпълнителен директор на "Кремиковци" Александър Томов.

Освен това трябваше задължително в "Кремиковци" да се вкара нов собственик още през януари, независимо дали това щеше да бъде Жеваго, Митал, Ринат Ахмедов, или който и да е. В момента, в който цяла година предприятието работи без собственик, без да има защита и направи 300 млн. лева загуба вместо да има 200 млн. лева печалба, и в условията на криза, му е много трудно", каза Томов.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:46 | 14.09.22 г.
fallback