fallback

Преглед на печата за 30 октомври

08:30 | 30.10.08 г.

Българските работници боледуват два пъти по-често от европейските в. Сега

Работещите в България отсъстват по болест от работното място двойно по-дълго от колегите си в страните от ЕС, сочат данни от паневропейско проучване на една от най-големите консултантски компании в областта на човешките ресурси - "Мърсър". Средногодишно българите боледуват 10 дни, а европейците - 5 дни.

Проучването е сред 800 работодатели от 24 страни в Европейския съюз. Данните са на фирмите, но в България 38% от анкетираните работодатели нямат програми, с които да следят и анализират отпуските по болест на служителите си. В останалите страни този процент е 20%. Водещите причини за отсъствие от работното място у нас са болестите на опорно-двигателния апарат и респираторните заболявания.

Туризмът стяга екшънплан за спасяване от кризата в. Сега

Браншовите организации в туризма са поискали държавата да излезе с екшънплан за мерките, които ще се вземат, за да не засегне кризата туристическият отрасъл. Това искане е било отправено вчера на заседание на Националния съвет по туризъм. "До две седмици планът ще е готов и тогава браншът ще допълни своите виждания", обеща Анелия Крушкова, председател на Държавната агенция по туризъм (ДАТ).

По нейните думи планът ще е насочен главно към рекламата, която трябва да привлече повече туристи към България. Именно отпускането на повече средства за реклама е едно от основните искания на бранша. Според Националния борд по туризъм за добра реклама на България по света са необходими дори 40 млн. евро, макар че и през 2009 г. бюджетът предвижда за тази цел само 9 млн. лв.

ЕК разреши субсидиите за мляко в. Стандарт

Европейската комисия е дала принципно съгласие снощи да бъдат предоставени средства на млекопроизводителите в максимално възможния размер за ЕС – по 22 евро на тон мляко. Това съобщи заместник министърът на земеделието Светла Бъчварова пред БНР. Според нея избраният вариант на база получена квота, а не на брой животно, е по-изгоден за България. "Имаше претенции, и от наша страна едно от заявлениета беше да бъде на животно – така, както се подпомага в страните-членки в ЕС – с пакет, който дава възможност плащането на брой животно да бъде в диапазона 120-140 евро.

Имаме достатъчно електроенергия за зимния сезон в. Новинар

Националната електрическа компания (НЕК) обяви, че разполага с достатъчно количество вода и електрическа енергия за зимния сезон, съобщиха от дружеството вчера. От компанията допълниха още, че водните запаси в големите язовири в България са с около 4 процента по-малко от предходната година, но въпреки това ще са достатъчни за енергийната ни система през зимата. От НЕК бяха категорични, че ще изпълнят задълженията си за снабдяване с необходимите количества електроенергия през сезона. Очаква се НЕК да приключи деветмесечието на 2008 г. с печалба от около 50 млн. лв.

След години строителен бум Варна се сети да проверява проектите в. Дневник

Две агенции ще бъдат създадени в община Варна, за да съгласуват всички инвестиционни проекти. Целта е не чиновници, а независими експерти да преценяват какво и как да се строи, обясни кметът Кирил Йорданов. И двете структури ще са регистрирани като търговски дружества. Агенцията за регионално развитие ще преценява дали проектите са съвместими с инфраструктурата в района, в който предстои да бъдат реализирани. Другата ще следи за съхраняване на паметниците на културата. Поводът за създаването на звената е скандалът от миналата седмица, когато инвеститор събори уникална сграда в самия център на града. Старинната къща, паметник на културата, беше заличена в почивните дни. Фирмата "Комар инвестмънт" няма проект, който да предвижда възстановяване поне на елементи от богато орнаментираната фасада.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:10 | 02.09.22 г.
fallback