fallback

Данните от статистически проучвания няма да могат да се ползват в съда

За маловажни случаи на нарушения по този закон, установени при извършването им, длъжностните лица могат да налагат на място глоби в размер между 10 и 50 лв.

11:31 | 29.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Събирането на индивидуални данни за статистически цели се осъществява на основата на задължително или доброволно участие на физически лица, домакинства, икономически единици или други организации. Тези данни няма да могат да се използват като доказателства пред органите на изпълнителната и съдебната власт. Това предвиждат обсъдени на второ четене от парламента промени в закона за статистиката.

Необходимите за статистическото изследване данни, включително индивидуални, се събират непосредствено от статистическите единици, както и от административни източници, според текстове в проектозакона.

За маловажни случаи на нарушения по този закон, установени при извършването им, длъжностните лица могат да налагат на място глоби в размер между 10 и 50 лв. За това те се задължават да издават фиш, подписан от контролния орган и от нарушителя.

Националната статистическа система се състои от Националния статистически институт (НСИ), органите на статистиката и Българската народна банка. НСИ и органите на статистиката осъществяват статистическа дейност на държавата, като провеждат периодични и еднократни изследвания, включени в националната статистическа програма. Те са и източникът на официална статистическа информация у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:45 | 13.09.22 г.
fallback