fallback

МИЕ отказа да увеличи капитала на общината в Топлофикация София

Увеличението на капитала може да се разглежда като държавна субсидия, което е неправомерно, аргументират се от министерството

14:47 | 28.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Представителите на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) са отказали да увеличат капитала на Столична община в „Топлофикация София“ с 55 млн. лв., с които да бъдат покрити текущите задължения на топлофикационното дружество към „Булгаргаз“, съобщи общинският съветник от ГЕРБ Валя Чилова, която представляваше Столична община на Общото събрание на топлофикацията.

Мотивите на МИЕ са, че увеличението на капитала може да се разглежда като държавна субсидия, което е неправомерно. Чилова заяви, че общината е поискала да увеличи за своя сметка капитала като инвестиция от страна на мажоритарния собственик за оздравяване на дружеството и че това е и становището на Сметната палата.

Втори аргумент на МИЕ, написан в решението им за отказ да подкрепят увеличаването на капитала, е, че Столична община трябва да получи разрешение от банките кредиторки, преди да увеличи капитала, посочи Чилова. По думите й Столична община така или иначе е щяла да преговаря със Световната банка, но е смятала да го направи след увеличението на капитала на днешното Общо събрание.

Бяхме готови със стратегия какво да се случи и буквално още от днес да започнем работа по избор на консултант, който да изготви техническото задание и да започнем приватизация на дружеството, посочи представителят на общината.

Предстои спешно свикване на експертната група в общината, за да може още на следващия Общински съвет да бъде взето ново решение и да се свика ново Общо събрание на топлофикационното дружество в рамките на 10 дни, заяви Чилова. Тя каза, че за Столична община това решение на МИЕ е изненада. Чилова коментира, че причината за него вероятно е желанието на министерството то да извърши приватизацията на топлофикационното дружество.

Пълномощникът на МИЕ е отказал да говори пред журналисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:03 | 11.09.22 г.
fallback