fallback

IHT: България рискува да стане предупредителна приказка за ЕС

Според британския вестник страната ни e пример за трудностите при интегрирането в Евроблока на „крехките“ бивши комунистически държави

10:27 | 28.10.08 г.

Когато България се присъедини към ЕС миналата година, се очакваше това да бележи началото на амбициозен план за модернизирането на страната от бившия съветски блок и окончателно да я вкара в рамките на европейската политика. 22 месеца по-късно обаче българското правителство разполага само с няколко седмици да предотврати загубата на милиони евро европейски субсидии и безпрецедентна санкция от Брюксел, пише британският International Herald Tribune (IHT).

Изданието припомня, че близо половин милиард евро помощ за България са замразени след критичния доклад на ЕК, в който се посочва, че средствата са уязвими от измами и лошо управление. Тази седмица европейските представители трябва да направят одит в София и ако резултатите са лоши, България ще загуби 220 млн. евро от замразените помощи заради крайния срок, който изтича следващия месец, пише авторът на статията Стивън Касъл.

Бавният напредък в България при справянето с нередности и липсата на присъди в делата с корупция по високите етажи станаха ярък пример за трудностите при интегрирането на „крехките“ бивши комунистически държави, се коментира в статията.

Европа иска да подобри връзките си със страните от източния фронт, като една от очевидните стратегии може да е предлагането на членство. На срещата на ЕС в Украйна миналия месец обаче ЕС се въздържа от всякакви ангажименти към Киев за ясен път към членство в блока.

Присъединяването на България и Румъния илюстрира защо европейските представители предпочитат да са предпазливи, посочва Касъл.

Сред неназованите причини да бъдат приети двете страни пред 2007 г. е да се задържат извън нарастващата сфера на влияние на Москва, но това имаше цена, пише авторът. Около 11 млрд. евро се планира да бъдат изплатени под формата на субсидии в периода 2007-13, а европейските представители се опасяват, че голяма част от тях може да се източат от престъпници.

В статията се посочва още, че българското правителство се стреми да създаде впечатление, че е взело твърди мерки в борбата с нередностите от юли насам, като се цитират и мнения от опозицията, според която правителството не прави правилни реформи.

Касъл обръща внимание и на притесненията за корупция на високите нива в Румъния.

Случаите на България и Румъния – и двете получили членство, преди да са направили съществени реформи, вече кара ЕК да заема по-строга позиция при разглеждането на потенциални нови кандидатури за членство, включително и на Хърватска, завършва статията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:51 | 11.09.22 г.
fallback