fallback

Няма замърсяване над нормите от спирането на доменната пещ в Кремиковци

Поетапното спиране на Доменна пещ №1 в комбината започна от 20 часа снощи и още не е приключило

09:49 | 28.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Няма превишение на измерваните моментни стойности на вредните вещества в резултат на поетапното спиране на Доменна пещ №1 в Кремиковци, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – София.

От 20 часа на 27 октомври, понеделник, започна поетапното спиране на Доменна пещ №1 в комбината. Спирането се осъществява по утвърден от изпълнителния директор на комбината план за безопасно спиране на пещта.

Експерти на РИОСВ – София, съвместно с мобилната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда, са извършили измерване на контролираните вредни вещества в атмосферния въздух, което е започнало в 23 часа на 27 октомври. Отчетени са стойности по показателите азотен оксид и азотен диоксид, сероводород, серен диоксид, озон, амоняк и въглероден оксид. Моментните стойности не са показали превишение над пределно допустимите количества с изключение на показателя фини прахови частици, което е характерно за този район.

Към момента спирането на Доменна пещ №1 все още не е приключило и измерването с мобилната лаборатория продължава, като екипът на РИОСВ – София е на територията на комбината, се казва в съобщението.

Ръководството на Кремиковци е взело решение да се пристъпи към поетапно извеждане от експлоатация на доменни пещи 1 и 3 и на коксохимичните батерии заради липса на суровини и с цел недопускане на аварийни ситуации, заявиха вчера от комбината.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:22 | 12.09.22 г.
fallback