fallback

Преглед на печата за 28 октомври

07:44 | 28.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Самолетните билети поевтиняват заради петрола в. Сега

От няколко дни пътнически агенции съветват клиентите да отложат с няколко дни купуването на самолетни билети, сигнализираха читатели на "Сега". Причината е, че повечето големи авиокомпании премахват свръхтаксите за гориво, които добавиха към цената на билетите през 2006 г. заради главоломното поскъпване на петрола. Сега петролът е на нивата си отпреди 3 години, като вчера бе отбелязан поредният рекорд - цената падна под 60 долара на барел от 147 долара преди месеци.

"Бритиш Еъруейз" са премахнали таксите в края на миналата седмица и това е довело до поевтиняване с 6 до 13 британски лири на билет. "Австрийски авиолинии" възнамеряват да го направят в края на тази седмица, като според представителя им за региона Камен Кичев това ще поевтини билетите с до 5%. Съизпълнителният директор на "България Ер" Христо Тодоров заяви, че националният авиопревозвач също преразглежда в момента тарифите си.

Съдът върна по-високия данък за колите в София в. Дневник

До края на годината София ще събира с 25% по-висок данък за автомобилите. Причината е, че Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Софийския административен съд, който обяви за нищожна по-високата ставка за тази година. Заради съдебния спор досега общината събираше данъка в размера му от 2007 г., от което ще загуби около 7 млн. лв. Наредбата за данъците беше атакувана от областния управител на София в частта й за ставките за колите, както и от граждани, които поискаха цялостната й отмяна. Причина за обжалването беше "спирането на часовника" на заседанието на общинския съвет, на което бяха гласувани местните данъци. Така наредбата беше променена дни след законовия краен срок 28 февруари. Според ВАС обаче повторното гласуване не противоречи на закона.

Облагат и биогоривата с акциз в. Новинар

Агенция „Митници” планира да събира акциз и за продажбата на биогорива. Това съобщи вчера председателят на Националната асоциация по биогорива Димитър Замфиров. Досега биопродуктите не се облагаха с такъв налог. Размерът на акциза на биогоривата ще бъде колкото на обикновените горива. Ставката за биодизела е 600 лв. за 1000 литра, а за биоетанола 1000 лв.

Масларова пита безработните защо си стоят вкъщи в. Новинар

Специално социологическо проучване сред безработните българи обмисля да направи социалната министърка Емилия Масларова, стана ясно вчера. Идеята е хората без работа да попълнят стандартен въпросник за това защо не ходят на работа, обясни зам. социалният министър Димитър Димитров. Все още обаче не е ясно точно какви въпроси ще бъдат включени в проучването, нито как анкетьорите ще достигнат до безработните, голяма част от които въобще не са регистрирани в бюрата по труда и трудно могат да бъдат открити, за да отговорят на въпросите.

По данни на социалното министерство у нас повече от 200 000 българи не ходят на работа. Изводите от анкетата на Масларова ще послужат за изработването на допълнителни мерки за включване на безработните в пазара на труда. Очаква се проучването да даде отговор и на въпроса защо голям брой българи изобщо не си търсят работа, въпреки че имат нужда от пари.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:39 | 08.09.22 г.
fallback