fallback

Преглед на печата за 27 октомври

07:52 | 27.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Властта се събира на нощно рандеву за бюджет 2009 в. Новинар

На "нощен" съвет за бюджет 2009 ще се съберат тази вечер лидерите на тройната коалиция - Сергей Станишев, Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски. Съвещанието на тримата големи ще започне в 18 часа в резиденция "Лозенец" в столицата. Единствената точка в дневния ред на лидерите е макрорамката за следващата година, довериха запознати.

При изготвянето на проектобюджета са взети предвид намаляването на преките чужди инвестиции, повишаването на цената на кредитния ресурс, почти сигурното навлизане на Европа в икономическа рецесия, което ще се отрази на нашия износ. Икономическият растеж се очаква да бъде на нивата отпреди 4-5 години и ще бъде под 6%, при над 7% за първото полугодие на тази година. Инвестициите ще са около и под 20% от брутния вътрешен продукт (БВП), темповете на намаляване на безработицата ще се забавят.

Бюджетният излишък ще бъде не по-малко от 3%, разходната част ще бъде не повече от 40% от БВП. Социалните приоритети ще се запазят, като за здравеопазването и образованието ще бъдат заделени по 400 млн. лв. повече от тази година.

Заради кризата ЕС затваря трудовия си пазар за българи в. Сега

Поне 6 държави от ЕС са преразгледали плановете си да отворят напълно трудовите си пазари за български работници заради световната икономическа криза, разразила се през последните няколко месеца, показа проверка на "Сега". Сред тях са Германия, Австрия, Люксембург, Испания, Великобритания и Гърция. Основната причина е бързо нарастващата безработица сред местното население.

След присъединяването ни към ЕС половината държави членки отвориха напълно трудовите си пазари за наши работници. Това са Естония, Полша, Литва, Латвия, Словакия, Словения, Румъния, Кипър, Финландия, Унгария, Чехия и Швеция. Останалите 14 страни обаче допускат българи да се трудят само при определени условия. Те прилагат т.нар. "разрешителни" режими с поетапно отваряне на пазара на труда, като използват различни механизми - облекчен прием за определени професии, квоти за достъп до определени стопански сектори и др. Всяка от държавите може да прилага ограничения към чуждите работници максимум 7 години.

Испания ни призна за европейци в. Стандарт

Всички заповеди за експулсиране, издадени за българи и румънци, които нямат редовни документи, стават невалидни, след като Върховният съд постанови, че като европейски граждани, те не попадат по санкциониращия режим на Закона за чужденците, съобщи електронното издание на испанския вестник "Си, се пуеде" (SI, se puede), цитирано от БТА.

Върховният съд припомня, че от 1 януари 2007 година българите и румънците са европейски граждани и следователно Законът за чужденците не е приложим за тях. Те няма да могат да бъдат санкционирани и ако работят без разрешение. Биха могли да бъдат експулсирани от страна на ЕС само поради сериозни съображения за сигурността и държавния ред. Преди това решение на Върховния съд на Испания имаше голяма вероятност всеки десети българин и румънец (над 849 887 в Испания) да се окаже принуден да напусне страната.

"Стандард&Пуърс" ще наблюдава рейтингите на две български банки в. Дневник

Международната кредитна агенция "Стандард&Пуърс" (Standard&Poor's) постави под наблюдение с негативна перспектива рейтингите на най-голямата българска банка Уникредит Булбанк, част от италианската "Уникредит груп", и на третата по размер на активите Обединена българска банка, собственост на Националната банка на Гърция, съобщи "Блумбърг".

Тази стъпка е следствие от поставянето под наблюдение с негативна перспектива и на рейтинга на държавата в четвъртък. Дадена банка не може да има рейтинг, по-висок от този на собствената й държава, според правилата на рейтинговите агенции.

"Няма нищо специално в промяната на оценката, не е заради нещо свързано с банката", каза пред "Дневник" Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк. Рейтингът на банката е ограничен от този на държавата и когато той се променя в посока надолу, се понижава и на съответната банка с оценка, равна на тази на страната, допълни той.

Ринат Ахметов обмисля дали да влезе в "Кремиковци" в. Дневник

Ринат Ахметов е чуждестранният инвеститор, проявил интерес към "Кремиковци". За интерес от страна на инвеститор спомена през миналата седмица икономическият министър Петър Димитров, но отказа да назове името му. Два независими източника на "Дневник" потвърдиха, че именно украинският милиардер може да поеме комбината.

Засега не е ясно дали това ще стане по силата на нов договор за ишлеме или чрез друга форма на партньорство. Предстои уточняване през седмицата, когато ще се проведат по-сериозни разговори между представители на олигарха, облигационерите, синдиците и министерството на икономиката.

Два нови GSM търга се задават през декември в. Дневник

В началото на зимата регулаторът ще направи втория си опит за една година да продаде спектър за GSM мрежа. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) вече определи датите за двете нови тръжни процедури за четвърти и пети мобилен оператор, съобщи за "Дневник" председателят й Веселин Божков. Наддаването за по-широката лента - 2 по 15 мегахерца в диапазона 1800 мегахерца, е планирано за 10 декември, а за по-тясната - 2 по 10 мегахерца - за 17 декември. Тръжната документация ще се продава до 24 ноември. Засега по думите на Божков евентуалните кандидати "опипват почвата". Интерес са заявили 2-3 сериозни компании, две от които чуждестранни, но шефът на регулатора уточни, че докато няма купени тръжни пакети, не може да се съобщават имената им.

Фирми се уредили с 20-годишен абонамент за пътни ремонти в. Сега

Пътни шефове са уредили на избрани фирми 20-годишен абонамент за ремонти и поддръжка, като са заобикаляли изискванията за обществени поръчки и тръжни процедури. Новото ръководство на Национална агенция "Пътна инфраструктура" е открило договори от далечната 1988 г., които действат и до днес. Те са били подновявани и удължавани с анекси, обясни директорът на НАПИ Иван Атанасов по Дарик радио. Той коментира, че надзорният съвет на агенцията е взел решение да бъдат анализирани всички стари договори и анекси към тях и да се пристъпи към прекратяването им по най-безболезнен начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:28 | 09.09.22 г.
fallback