fallback

Гражданска отговорност с начална дата до 31 януари е по старите цени

Очаква се двойно поскъпване в следващите 12 месеца

08:08 | 27.10.08 г.

Цените на застраховка Гражданска отговорност ще се променят, заяви през миналата седмица Ралица Агайн, заместник-председател на Комисията по финансов надзор. По думите й се очаква плавно движение на цените нагоре за година - година и половина и в края на този период поскъпването вероятно ще е двойно.

Проверка на Investor.bg показа, че има застрахователи, които предлагат сключване на застраховка в момента, с начална дата до 31 януари 2009 г. и крайна дата на застраховката до януари 2010 г. по текущите цени, които са между 130 и 206 лв. за леки автомобили с обем на двигателя до 1 800 куб. см. Има и застраховател, позволяващ начална дата до 15 януари 2009 г. Повечето застрахователи обаче разрешават сключване на застраховки Гражданска отговорност с начална дата няколко дни след сключването.

По думите на Ралица Агайн увеличението се налага, защото резултатите в момента показват огромна загуба за почти всички застрахователи - близо 40 млн. лв. за първите шест месеца на годината.

Според изявления на застрахователи се очаква 30% повишение на цените тази зима и още 70% в следващите 12 месеца.

Слуховете в бранша твърдят, че вече има искания за големи обезщетения за щети в Европа, постъпили по линия на зелената карта, която вече е вложена в Гражданската отговорност. Имайки предвид, че давността на исковете по Гражданска отговорност е пет години, мнозина експерти се опасяват от увеличени щети по текущите полици, които ще трябва да се покриват с премиите по бъдещите полици. Това пък ще е двигател за увеличение на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:20 | 01.09.22 г.
fallback