fallback

Кремиковци работи още седмица?

При постигане на договореност, фирмата на Валентин Захариев вместо наем ще осигурява въглища за Кремиковци

18:26 | 24.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Почти сигурно е, че за работата на Кремиковци за още 7-10 дни ще бъдат осигурени въглища, а дотогава е твърде възможно да се намери разрешение на въпроса с нормалното снабдяване с въглища и съответно продължаване на работата на комбината, казаха за Investor.bg източници от дружеството. Проблемът възникна, след като преди два дни, без предизвестие, Ворскла Стийл на украинеца Константин Жеваго се отказа от договора на ишлеме с комбината.

В момента 500 т въглища пътуват към Кремиковци, а по всяка вероятност в близките дни ще бъдат докарани още 1500 т, които са осигурени от бившия собственик на комбината Валентин Захариев. В началото на седмицата той е подал заявка пред синдиците на Кремиковци за вземане под наем на цеха за поцинковане. Започналите днес преговори по въпроса ще продължат другата седмица.

При постигане на договореност между страните, фирмата на Захариев вместо наем ще осигурява въглища за Кремиковци, което ще подсигури работата на доменните пещи и коксохимическите батерии.

Малко по-рано днес от Кремиковци съобщиха, че „ръководството е взело решение да пристъпи към подготовка за поетапно извеждане от експлоатация на доменни пещи N 1 и N 3 и на коксохимичните батерии, в случай, че не бъдат осигурени необходимите количества доставки на въглища”.

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви също днес, че е абсурдно комбинатът да може да бъде продаден само за седмицата, и че само държавата, за разлика от собственика, мисли за бъдещето на Кремиковци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:52 | 10.09.22 г.
fallback