fallback

Орешарски: България може да разчита на помощ от ЕЦБ, но не й се налага

Най-добрата гаранция по време на криза е цялостната стабилност на икономиката, подчерта финансовият министър

13:16 | 24.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

България може да разчита на подкрепата на Европейската централна банка (ЕЦБ) в условията на финансова криза, но не й се налага да го прави, защото икономиката на страната е достатъчно стабилна. Това каза министърът на финансите Пламен Орешарски по време на дискусия в парламента относно мерките, които взема правителството заради световната финансова криза.

Орешарски допълни, че на Унгария например вече й се е наложило да вземе заем от ЕЦБ, въпреки че не е член на еврозоната, в размер на 5 млрд. евро.

По думите му най-добрата гаранция по време на криза е цялостната стабилност на икономиката, а не подкрепата на определени видове влогове или компании, както в други страни в ЕС.

Във връзка с новината за евентуално понижаване на кредитния рейтинг на страната, Орешарски посочи, че спредовете на повечето новоприсъединили се държави към ЕС се разширяват, което се отразява на рейтинга им.

В отговор на мнения на депутати, че по време на криза данъците би трябвало да се намалят, Орешарски коментира, че данъците в България и без това са от най-ниските в Европа, а скандинавските страни например напоследък вдигат данъците и увеличават бюджетния дефицит.

Депутатът от НДСВ и бивш министър на финансите Милен Велчев коментира относно понижението на индексите на фондовата борса, че подобен спад се наблюдава по всички борси по света и че, който играе на борсата, трябва да знае, че може както да печели, така и да губи. Той даде себе си за пример, като посочи, че е загубил значителна част от инвестициите си на борсата, а през 1990 г. е загубил 90 на сто от тях.

По отношение на спреда той заяви, че спредът на облигациите на Румъния сега е двойно по-голям от този на България, като преди са били почти равни, а цените на облигациите на Унгария сега са вече по-ниски от тези на страната ни.

От името на НДСВ той посочи, че за противодействие на финансовата криза трябва да се заложат съответните мерки в бюджета за 2009, които да осигурят стабилността на икономиката като цяло.

Като по-конкретни мерки той предложи да се опростят и ускорят процедурите по връщане на ДДС на фирмите и да се стимулира износът чрез увеличаване на кредитния лимит на Българската агенция за експортно застраховане.

В свой анали днес специализираното списание Eocnomist дава за пример България и Румъния като следващи държави, които евентуално биха могли да бъдат тежко засегнати от кризата подобно на Исландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:26 | 28.08.22 г.
fallback