fallback

Македония финансира АЕЦ Белене срещу част от производството?

Според вицепремиера на страната България е готова за участие на Македония в проекта

11:11 | 24.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Въз основа на разговорите, които имахме тези дни в София, е ясно, че България има готовност за участие на Македония в проекта АЕЦ Белене, пише македонският вицепремиер Зоран Ставревски в авторската си колона в македонския вестник „Дневник“.

Сравревски описва подробно проекта, историята му и участниците в него, като заявява, че участието на Македония може да бъде под формата на финансиране на проекта с известни средства, за сметка на което Македония да получи дял от производството на атомната централа.

Решението за евентуалното участие на страната в проекта трябва да се вземе до два-три месеца, когато ще бъде създадена смесената компания за управление на централата между НЕК и RWE, пише македонският политик.

Ставревски припомня, че в Македония отдавна се водят дебати за оптималната стратегия за енергийния сектор на страната, като във всички тях атомната енергия е една от централните и най-често анализирани теми. Това е разбираемо, като се има предвид, че потенциалът на страната за енергия от водни източници е ограничен, а производството от топлоцентрали е по-вредно за околната среда и с ограничен срок. При тези условия се налага въпросът дали е изгодно инвестирането в собствен капацитет за атомна енергия, или е по-рационално Македония да използва потенциала на АЕЦ Белене.

За да се вземе окончателно решение, освен анализ на условията за участие в проекта Белене, той трябва да се разгледа заедно с алтернативни проекти за производство на електроенергия, пише Ставревски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:00 | 26.08.22 г.
fallback