fallback

Със 110 млн. евро за пет години ще субсидират лозарството и винарството

С 1,5 млн. евро държавата ще субсидира промоциране на български вина в чужбина

17:57 | 23.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Националната програма за развитие на лозарството и винарството предвижда за периода до 2013 г. развитието на лозарството и винопроизводството на страната да бъде подпомогнато общо със 110 млн. евро (основно средства от ЕС, а също и национално съфинансиране). Това стана ясно по време на проведена днес „кръгла маса” по въпросите на лозаро-винарския бранш.

Програмата по всяка вероятност ще бъде одобрена от Европейската комисия до началото на ноември, каза зам.-директорът на фонд „Земеделие” Ангел Кинанов.

В тази връзка Министерството на земеделието подготвя съответната „Наредба за условията и реда за подпомагане и плащане по Програмата за развитие на лозарството и винарството”. Средствата, които ще могат да се използват за реализиране на проекти по програмата за периода от ноември 2008 г. до ноември 2009 г., са 15 млн. евро, като от тях 1,5 млн. евро са за промотиране на български вина в чужбина.

Основната част от средствата са за преструктуриране и конверсия на винени лозя, в т.ч. засаждане на нови лозя, изкореняване на стари, напояване, терасиране и др. Част от средствата по програмата са предвидени специално за субсидиране на стопаните при застраховането на лозовите им масиви.

Представители на винени изби от страната изразиха становище по време на дискусията, че не би трябвало да се поставя условие в наредбата, според което да може да се субсидират промоциите в чужбина само на фирмите, участващи в браншови обединения, с пазарен дял поне 30%. От страна на държавата обаче опонираха, че те провеждат държавна политика за развитие на винарството, вкл. и чрез промоциите, и не би трябвало да се подпомага чрез държавни средства представянето в чужбина само на някои винарски фирми, колкото и големи да са те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:49 | 30.08.22 г.
fallback