fallback

Преглед на печата за 23 октомври

08:02 | 23.10.08 г.

Търгове за пътища са анулирани изненадващо в. Дневник

Всичките 21 търга по оперативна програма "Регионално развитие" за пътища втори и трети клас на стойност близо 320 млн. лв. са анулирани от Националната агенция "Пътна инфраструктура" и са върнати за провеждане на нови процедури. Това съобщи в сряда новият и.д. директор на агенцията Иван Атанасов. Причината са съществeни пропуски в проведените общeствени поръчки, както и съмнения за някои от фирмите.

Половината от всички търгове са спечелени от фирми от пътния холдинг на Васил Божков на обща стойност 120 млн. лв. Вторият голям печеливш са фирмите на "Трейс груп" на Николай Михайлов с близо 25 млн. лв. Сред останалите победители са "Инфрастрой", в която 51% са на Васил Божков, а останалите държат братя Галеви, Христофорос Аманатидис - Таки, и Феодор Феодоров, както и компанията на съпругата на бившия шеф на пътния фонд Велико Желев, който сега е съветник на строителния министър Асен Гагаузов.

Собственик обяви за продан терен с античен храм в. Дневник

Борис Кушев, който е собственик на терена с уникалния храм на фригийската богиня Кибела, го обяви за продажба, съобщи кметът на Балчик Николай Ангелов. Исканата цена за атрактивния парцел от 680 кв.м. в крайбрежната част е 680 хил. евро. Това е непоносима сума за общината и местната власт няма възможност да откупи археологическия комплекс. На Кушев нееднократно беше предлагана замяна след разкритите исторически паметници. Първоначално той имаше намерение да издигне хотел със стъклен под и да предлага атракции на посетителите.

Софийският боклук ще се праща в Силистра още 1800 дни в. Сега

Между 820 000 и 870 000 лв. са нужни за купуването на инсталации за депото в Силистра, а тези пари не могат да се намерят. Това съобщи вчера зам.-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев. Той обясни, че с инвестицията ще може да се увеличи дневният прием на отпадъци, защото в момента сметището може да приема само по 100 тона боклук на ден. Това означава, че за депонирането на предвидените 180 000 тона ще са нужни 1800 дни, т.е. около 5 години.

Частници ще дават шофьорски книжки в. Стандарт

Държавата гони ДАИ от автоизпитите. Само частни фирми да раздават шофьорските книжки и да изпитват бъдещи водачи, ще обсъди днес правителството на редовното си заседание. Държавата единствено ще контролира цените на курсовете и услугите на автошколите, предвиждат промени в Закона за движение по пътищата. По този начин правителството цели да ограничи корупцията в ДАИ, а идеята се приема добре от редица автоинструктори. Държавата ще дава разрешителни за работа на автошколите, а фирмите ще се явяват на конкурс за лиценз. След новите промени се очаква автошколите у нас да станат максимум пет, като една от тях ще е фирма на СБА. Скоро на пазара ще стъпи и немски гигант по автоподготовка. Така според кабинета ще се намали корупцията в автошколите.

Хлябът поевтинява с 10 процента до края на годината в. Новинар

Цената на хляба може да падне с 10 процента в цялата страна до края на годината заради ниските цени на зърното, съобщиха вчера хлебопроизводители. В момента тон пшеница струва около 250 лв., а през същия период на миналата година цената й надхвърляше 500 лв. Производители прогнозират, че най-масовият хляб тип „Добруджа” до края на годината ще струва 80 ст. вместо сегашните 90 стотинки.

Новите нотариуси ще плащат 10 хил. лв., за да практикуват в. Дневник

Всеки юрист, спечелил конкурс за нотариус, ще плаща 10 хил. лв. на камарата на гилдията, за да може да започне да практикува. До тази година сумата беше 2 хил. лв., но общото събрание на нотариусите я увеличи през януари. Петкратното увеличение предизвика недоволството на правосъдния министър Миглена Тачева, която обжалва новата встъпителна вноска. Преди ден Върховният административен съд отказа да разгледа жалбата на министъра, тъй като не е подадена в срок. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:02 | 29.08.22 г.
fallback