fallback

Стоян Сталев: Чуждестранните инвестиции за 2008 ще бъдат 4-5 млрд. евро

За тази година ще има спад в инвестициите в недвижими имоти и туризъм спрямо 2007

17:48 | 22.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Чуждестранните инвестиции в България за 2008 г. по всяка вероятност ще бъдат 4-5 млрд. евро, прогнозира изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стоян Сталев.

По думите му, доколкото може да се прецени към момента, за 2009 г. чуждестранните инвестиции ще бъдат на същото ниво, като е възможно в страната да дойдат инвеститори и от нови видове производства, което да доведе до ръст на инвестициите.

За тази година ще има спад в инвестициите в недвижими имоти и туризъм спрямо 2007, въпреки че се очаква те отново ще бъдат на първо място като размер.

Инвестициите в производството към момента са към 700 млн. евро, като се очаква до края на годината да достигнат 1 млрд. евро. Те са насочени предимно в производството на строителни материали и автомобилни части.

Има тенденция към увеличение на инвестициите от Русия и намаление на тези от Великобритания, отбеляза Сталев.

На въпрос на Investor.bg колко проекта ще бъдат сертифицирани до края на годината, Сталев отговори, че те ще бъдат 4 от клас А в областта на производството.

От Българската стопанска камара (БСК) посочиха, че по техни данни просрочените междуфирмени задължения в страната ни са в размер на между 8 и 10 млрд. лв. и има опасност да се увеличават в условията на финансовата криза. Затова от БСК препоръчаха да се намери начин за ускоряване на процедурите по водене на междуфирмени съдебни спорове.

Представители на ръководствата на големи инвеститори в България посочиха като основни проблеми бавните административни процедури, най-вече издаването на комплексни разрешителни и Оценка за въздействие върху околната среда.

От испанката Керос, която строи фабрика за керамика в Русе, дадоха за пример, че строителството на фабриката продължава година и половина, а административните процедури – близо 2 години.

От италианската Миролио пък посочиха, че са чакали за издаване на комплексно разрешително над 1 година, при условие че на тях като инвеститор клас А би трябвало разрешителното да им се издаде до половин година.

Подобни проблеми са срещнали и от Норд Дойче Кумерио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:28 | 11.09.22 г.
fallback