fallback

Предлагат понижаване на прага за сертифициране на инвеститорите

Възможен е и вариант за усредняване на двата класа - А и Б

15:52 | 22.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Ще предложим понижаване на прага за издаване на сертификати за инвеститори клас А и клас Б, каза на кръгла маса относно инвестициите в България изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стоян Сталев.

Според Закона за насърчаване на инвестициите прагът за издаване на сертификат за инвестиция клас А е над 35 млн. евро, а за клас Б – 20-35 млн. евро.

Възможен е и вариант за усредняване на двата класа.

Ще се помисли и за директна финансова подкрепа на някои производства, доколкото това е позволено от законодателството на ЕС, каза още Сталев.

От август 2004 г. досега реално усвоените инвестиции, отпуснати от БАИ за подпомагане на сертифицираните инвеститори, са в размер на 31 млн. лв., като най-много са усвоени от Линднер – 10,5 млн. лв.

За периода от 1998 г. до септември 2008 най-много инвестиции у нас са направени в недвижимите имоти – 21 на сто от общите инвестиции, в производство и финанси – по 19 на сто, в търговията – 17 на сто, в строителството – 7 на сто, а в енергетика и телекомуникации – по 6 на сто.

От 2004 г. насам БАИ е сертифицирала общо 109 проекта, като 30 от тях са в областта на преработващата промишленост, 28 – в търговията (молове), 23 – в областта на туризма (голф и ски туризъм), и 12 – в областта на енергетиката.

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров каза, че министерството му готви предложение за ЕК да се увеличи ресурсът по общо 4 схеми по ОП Конкурентоспособност, като средствата по схемите за технологична модернизация на малките и на големите фирми да станат по 30 млн. лв. Освен това ще бъде поискано 200 млн. лв. от ресурса по оперативната програма, планиран за следващи години, да бъде прехвърлен за 2009 г.

Държавата ще работи активно за изграждане на индустриални зони в страната, каза още Петър Димитров. Той припомни, че досега в изграждане на пет индустриални зони са вложени 32 млн. лв., като за други 4 (в Гълъбово, Елин Пелин, Костинброд и Перник) вече са планирани около 20 млн. лв.

На журналистически въпрос относно Кремиковци той отговори, че МИЕ е изпратило писмо до Арселор Митал с покана да поднови интереса си за оператор на комбината. Димитров каза още, че е възможно да има интерес и от други фирми да бъдат оператори на комбината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:02 | 11.09.22 г.
fallback