fallback

Действията на БНБ с моментален ефект върху междубанковия пазар

Лихвите по овърнайт депозитите на междубанковия ни пазар се понижиха с 0,16 процентни пункта до 6,16% вчера

10:30 | 22.10.08 г.

Лихвите по овърнайт депозитите на междубанковия ни пазар се понижиха с 0,16 процентни пункта до 6,16% вчера, а оборотът възлезе на едва 62 млн. лв., което е тройно по-малко от среднодневния оборот за последния месец. В ранния следобяд БНБ прие промени в Наредбата за задължителните минимални резерви. Според промените за резервни активи на търговските банки вече ще се признават 50% от касовите им наличности. Улеснява се и достъпът на търговските банки до резервите им в БНБ.

Това стана причина оборотът на междубанковия пазар следобяд да замре и да падне до рекордно ниската стойност от 62 млн. лв., което индикира че при лихва от 6,16% липсва търсене на финансов ресурс.

Решението на Централната банка беше отразено от Bloomberg, като Емил Аспарухов от ИНГ Банк клон София коментира, че очаква овърнайт лихвите да паднат под 6% в следващите дни. Според него повишението на лихвите в последните 20 дни е проблем на доверието, причинен от глобалното влияние, а не ликвиден проблем”.

Към 17 октомври в БНБ има 6,45 млрд. лв. на търговските банки, които представляват минималните задължителни резерви.

Паричните средства и паричните салда в централните банки към края на август са за 7,4 млрд. лв., по данни на БНБ. Това перо включва касовите наличности, разплащателните сметки на банките при БНБ, задължителните минимални резерви при БНБ, средствата на всяка банка, съхранявани в БНБ във връзка с резервния обезпечителен фонд, наличностите в банкоматите и изпратените от банката пари на път. 

Към 30 август банковата система има финансови активи държани за търгуване, финансови активи, определени по справедлива стойност в печалбата или загубата и финансови активи на разположение за продажба за 4,63 млрд. лв. Най-много са активите вложени в кредити и вземания, които възлизат на 54,55 млрд. лв.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:22 | 03.09.22 г.
fallback