fallback

Назначиха временно изпълняващ длъжността ръководител на пътната агенция

Предишният изпълнителен директор на агенцията инж. Димитър Иванов подаде оставка в петък

17:47 | 21.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Министър-председателят Сергей Станишев определи Иван Атанасов за изпълняващ длъжността изпълнителен директор на Национална агенция „Пътна инфраструктура” (НАПИ), съобщиха от агенцията.

Цвета Каменова ще бъде и. д. председател на Надзорния съвет на ведомството.

Предишният изпълнителен директор на агенцията инж. Димитър Иванов подаде оставка в петък, 17 октомври.

Утре Атанасов ще провери хода на строителните работи на пътен възел „Коритна” край Ябланица и отсечката в Хаинбоаз до Вонеща вода. Целта е новото ръководство да се запознае на място с изпълнението на строителните дейности и възможните срокове за въвеждането на обектите в експлоатация във връзка с наближаващия зимен сезон, се казва в съобщението.

Той ще се срещне с ръководствата на консорциумите изпълнители. На пътен възел „Коритна” това е „Пътстрой 92” АД и „Мострой” АД – София, а на Хаинбоаз - консорциум „Биндер – Пътни строежи Лот 2”.

Инж. Иван Атанасов е завършил е икономика и управление на промишлеността в УНСС. Специализирал е финансов анализ на бизнес компании и мениджмънт на проекти в Милано. В момента е ръководител на програмно-целева група за координация, контрол и мониторинг на проекта АЕЦ „Белене” в Министерството на икономиката и енергетиката.

Преди това е бил изпълнителен директор на „Девня цимент“ АД, „Вулкан цимент“ АД и „Люляка“ АД. В периода 1994-1997 г. е народен представител. От 2006 г. Атанасов е член на УС на Българската стопанска камара. През 2003-2005 г. е председател на Българската асоциация на циментовата индустрия.

На днешното си извънредно заседание Комисията за борба с корупцията реши да предостави и на прокуратурата всички документи за проверки на дейността на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура“, сега Национална агенция „Пътна инфраструктура“.

Комисията ще поиска Върховна касационна прокуратура да направи проверка на всички дружества усвоявали пари от фонда.

Предложението беше направено, след като народният представител Атанас Атанасов каза, че през 2005 г. фирмата „Инфрастрой“ е получила за различни дейности от фонда 208 млн. лв. В тази фирма 51 на сто от капитала държал Васил Божков, а останалите 49 на сто били собственост на Пламен Галев и Ангел Христов (известни като братя Галеви), и на Христофорос Аманатидис (Таки).

Комисията реши да поиска от НАПИ информация какви мерки са предприети, за да се отстранят установените при проверките от различни институции слабости.

Финансовият министър Пламен Орешарски, който е и председател на Управителния съвет на фонда, каза, че Управителният съвет никога не е обсъждал кои са акционерите на фирмите, които са печелили поръчки с фонда. За близо 2 години УС на фонда е имал 19 заседания, допълни той. Според Орешарски, за нарушения в дейността на ФРПИ са съставени 71 акта.

Проверки на Държавната финансова инспекция са установили, че при около 50 на сто от обществените поръчки в страната има някакви нарушени в периода до 2004 година, каза Орешарски.

До края на тази седмица прокуратурата ще се произнесе срещу бившия изпълнителен директор на фонда Веселин Георгиев, съобщиха членове на комисията. Те поискаха другата седмица Георгиев да бъде призован от комисията, за да продължи обсъждането на дейността на фонда.

Пламен Орешарски отрече твърдения, че Управителният съвет е приемал бюджетите на фонда „за сведение“. По думите му това е било „свободно съчинение“ на протоколчика. Бюджетите са разписани проект по проект, но не са обсъждани конкретно от Управителния съвет, който се състои от трима министри - на финансите, на транспорта и на регионалното развитие и благоустройството. „Ако искахте това, ние трябваше да заседаваме всяка седмица и да бъдем освободени от другите си задължения“, каза Орешарски.

Депутатът Атанас Атанасов коментира, че протоколчикът съвсем точно е посочил, че УС наистина само е приемал бюджетите „за сведение“, защото те явно са били подготвяни от други хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:35 | 10.09.22 г.
fallback