fallback

МИЕ: Закупуването на квоти за вредни емисии ще вдигне рязко цената на тока

Ако от 2013 г. квотите за вредни емисии се включат в цените на тока от ТЕЦ, електроенергията ще поскъпне значително

16:04 | 21.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Закупуването на квоти на вредни емисии от електроцентралите изцяло на пазарен принцип, както предвижда проектодиректива на ЕК, ще оскъпи производството и съответно ще вдигне цените на тока за населението, каза директорът „Енергийна стратегия” в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) Иванка Диловска по време на конференция в София, посветена на енергетиката и климатичните промени.

Документът на ЕК предвижда от 2013 г. всички ТЕЦ (на въглища, газ и др.) да закупуват необходимите им квоти за изхвърляните от тях вредни емисии, като същевременно ги включат в цената на тока. Подобен принцип и сега се прилага в известна степен в част от страните от ЕС, но не и в България. Затова, ако от 2013 г. квотите – които сега почти изцяло се раздават безплатно на фирмите от държавата, изведнъж се включат в цените на тока от ТЕЦ в България, то цената му ще се повиши значително.

Преките последствия от това ще бъдат, че електроцентралите на въглища, които при това ще трябва да направят и екологични инвестиции, ще станат по-неконкурентоспособни от тези на газ (на които квоти почти не са им необходими). От друга страна цените на тока за населението ще скочат, а бизнесът ще калкулира по-високите цени на електроенергията в стоките.

За избягване на тези негативни последствия България и още няколко страни предлагат преминаването към закупуване на квоти от електроцентралите да стане постепенно от 2013 г. поне до 2020 г., като се започне от закупуване на 20% от необходимите квоти.

Ако само Европа води борба с промените в климата чрез намаляване на изхвърляните от индустрията в атмосферата вредни газове, а в този процес не се включат и другите страни, особено САЩ и Китай, то ефектът на практика ще е малък, посочи Диловска. По думите й в този случай европейската икономика дори би могла да изостане в развитието си спрямо други големи икономики поради оскъпяването на производството.

Положителното за България е, че в дългосрочен период нейната енергийна зависимост от внос на енергоносители ще се запази както досега под 50%, прогнозират от МИЕ, докато средната зависимост на ЕС е над 50% и, ако не се вземат мерки, ще достигне 65% към 2030 г.

След около 10 години, при реализиране на заплануваните проекти за пренос на газ, през територията на страната ни могат да преминават газопроводи, които пренасят 10-12% от необходимия за Европа природен газ, което ще е много добре за икономиката ни, каза Петър Попчев, посланик за поръчения по енергийна сигурност в ЕС и координатор от българска страна на проекта "Набуко".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:15 | 04.09.22 г.
fallback