fallback

Васил Велев: Финансовата криза може да “нормализира” растежа на България

До момента икономическият растеж се крепеше на нарастването в цените на недвижимите имоти и не беше качествен

14:15 | 21.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовата криза все пак може да има и положителни страни за България, като например “нормализиране” на трудовия пазар и икономическия растеж на страната, заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България на дискусия, посветена на последствията от глобалната финансова криза у нас.

“До момента икономическият растеж в България се крепеше в голяма степен на нарастването в цените на недвижимите имоти и не може да се каже, че беше качествен. Продажбите на недвижими имоти от физически лица финансираше основно потреблението, бяха продавани фабрики, за да се изграждат на тяхно място молове, хотели и жилищни комплекси. Този растеж “изсмукваше” средства от други сектори, които можеха да се окажат по-качествени и устойчиви в дългосрочен план”, коментира Велев.

“От друга страна кризата може да помогне безработицата да се върне в нормални граници. За последните години доходите нарастваха много по-бързо от производителността. Наетите в частния сектор бяха свикнали с мисълта, че доходите им ще нарастват само заради липсата на работна ръка”, каза още Велев.

“Другата добра новина е, че конкурентоспособността на Китай, който все пак е наш конкурент на международните пазари, отслабва. Курсът на китайската валута се повишава, увеличават се и възнагражденията в страната. Това води до по-добри пазарни позиции за нашите компании”, добави Велев.

“Що се отнася до спада на промишленото производство през август, той е симптоматичен, но все още е рано да се каже какъв е реалният му размер. В строителството този спад е пряк, но косвено той се усеща е в други сектори, като машиностроителния. По-трудната достъпност на кредитите също вече се почувства в реалния сектор”, каза още Велев.

“Данъчната политика за момента е стабилна и няма кой знае в какво да се променя, освен да се намалят осигуровките и някои такси. С това възможностите на данъчната система се изчерпват. Съгласен съм, че основната посока на действие трябва да е към по-добро регулиране”, заяви Велев.

“Моралността на бизнеса означава да покаже печалбите си, заплатите на изпълнителните директори и тогава да коментира заплатите. Минималната заплата към момента трябва да е поне 600-800 лв., така че да се ограничи непрекъснатият отлив на кадри от страната“, заяви от своя страна доц. Боян Дуранкев.

Недопустимо е в 21 век да се радваме, че безработицата ще се увеличи. Това по-скоро навежда на въпроса що за хора сме. Доходите в България са в пъти по-ниски от средното за Европа и ако не се вземат мерки в тази насока може да се наложи директорите на предприятията на влязат в цеховете, коментира Дуранкев.

“В момента имаме наслагване най-малко на 4 кризи - първо световната, която чрез свиването на инвестициите ще удари и нашата икономика; второ, структурна криза между отделни браншове, отделни производства, силни диспропорции между цените и търсенето на пазарите; трето, демографската криза и четвърто – криза на теоретичната и практическата подготвеност на българския бизнес да отговори на предизвикателствата както в частния, така и в държавния сектор”, заяви Дуранкев.

“Дефицитни в случая са клиентите, т.е. тези, които ще купуват. Клиентът е този, който плаща заплатите, който осигурява печалбата на предприятието и който в крайна сметка купува продукцията. Фирмите са просто тези, които разпределят капитала”, коментира още той.

“Що се отнася до банковия сектор, искрено се надявам непрекъснатото повтаряне на твърдението, че българските банки не са застрашени, да не ги “урочаса”. Забележете, че към момента 743 банки в САЩ са в “черния списък”, т.е. такива, които са на път да банкрутират. Не трябва да забравяме, че нашите банки не са изцяло български. Има неща, които трябва да се предприемат не само за защита на банките, а и за частните пенсионни фондове и застрахователните компании”, каза още Дуранкев.

За повече информация по темата за международната криза и нейните ефекти в България заповядайте на предстоящата среща на Клуб Investor.bg, посветена на пазара на недвижими имоти, на която лекторите ще търсят заедно с членовете и гостите на клуба отговори на въпроси като:

- Има ли смисъл да се инвестира в недвижима собственост при сегашните условия на повишаване на лихвените нива и очаквания за забавяне на растежа или спад в цените на някои сегменти? - Застрашен ли е българският пазар от външните сътресения, какво можем да очакваме от бъдещето? - Какво е реалното положение на пазара на имоти по време на криза? - Какво да имаме предвид при покупка на имот?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:43 | 07.09.22 г.
fallback