fallback

Ворскла стийл се готви да се откаже от договора за ишлеме с Кремиковци*

Компанията не среща разбиране от страна на синдиците, ръководството на завода и синдикатите, твърдят от Ворскла

15:36 | 20.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Дружеството Ворскла стийл - България се готви да се откаже от договора за ишлеме с Кремиковци АД, каза на пресконференция изпълнителният директор на фирмата Виктор Демянюк, цитиран от БТА.

Пуснали сме писмо-предизвестие за намерението ни, чийто срок изтече в петък, добави той.

По думите на Демянюк компанията не среща разбиране в желанието си да съхрани жизнеспособността на комбината от страна на синдиците, ръководството на завода и синдикатите.

С отказа си от договора компанията става обикновен кредитор на Кремиковци, като комбинатът дължи на Ворскла стийл 9,8 млн. лв. и 28 хил. т недодадени рулони, за които има обезпечена суровина. Договорът за ишлеме е до края на 2009 г. или до взето решение от съда по случая с Кремиковци.

Ръководството на Ворскла заяви, че е готово да води разговор със съответните страни, за да се промени ситуацията. Не може да ни използват само като банкомат, а да не можем да влияем на организационните и управленските процеси в комбината, каза Демянюк. В условията на глобална финансова криза би трябвало всички страни да се обединят около каузата за спасяване на жизнеспособността на комбината, смята той.

Компанията има подготвена екологична програма на стойност 30 млн. лв., но синдикът не е предоставил на Ворскла пълномощно, с което компанията да представлява Кремиковци по нейното изпълнение пред МОСВ. Сега оператор на програмата е Кремиковци. Демянюк каза, че не е уважено и искането на Ворскла да получи право на строеж на бъдещи екологични обекти.

Ворскла е започнало да изпълнява краткосрочната си инвестиционна програма в частта за екология, каза Демянюк. Твърдите отпадъци на Кремиковци се извозват в узаконено хранилище. Компанията е подписала договор с германска фирма, която се е съгласила да изкупи така наречения газ-катран. Това е временно решение, докато не се изгради инсталация за обезвреждането на това вещество, каза Демянюк.

Ръководството на компанията заяви, че Ворскла е отворена към други фирми евентуални партньори в договора за ишлеме.

В четвъртък бе съобщено, че засега само Ворскла Стийл официално е подала документи за постоянен оператор на комбината, като спряганите за почти сигурни кандидати за оператор – индийската Арселор Митал и фирмата на предишния собственик на комбината Валентин Захариев, още не са подали документи при синдиците на фирмата. 

Ден преди това синдикатите за пореден път се оплакаха, че Ворскла стийл не захранва Кремиковци, не плаща таксите за ишлеме и заплати и като цяло дружеството трупа дългове и настояха договорът за ишлеме да бъде разтрогнат заради неизпълнението му.

*Информацията е допълнена в 16.45

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:45 | 03.09.22 г.
fallback