fallback

Делото "Сапард" тръгна

Девет обвиняеми са изправени пред съда за източване на близо 14 млн. лв. от фонд "Земеделие"

11:52 | 20.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Софийският градски съд даде ход на делото срещу Марио Николов, Мариана Николова, Радмил Петров, Иван Иванов, Петя Хаджииванова, Анна Шаркова, Лазарина Георгиева, Валентин Ангелов и Григор Главев - обвиняеми за източване на пари по програмата САПАРД – близо 14 млн. лв. от фонд "Земеделие", съобщи Dnes.bg.

Още през ноември 2006 г. прокуратурата подхвана обвиняемите, след като получи сигнал от германските митници, че български фирми са злоупотребили със средства по САПАРД, използвайки фалшиви документи за стари машини за месопреработка и пакетиране.

Схемата е функционирала, като чрез фалшиви документи в България са били внасяни фиктивно стари машини, които са представяни за нови, и субсидиите от САПАРД са били усвоявани.

Иззети са документи от 36 банки в страната и са получени материали по следствени поръчки от Кипър, Белгия и Ирландия.

Делото съдържа 36 тома и 19 класьора с материали, съобщиха от съда.

От групата около Николов беше изваден друг бизнесмен – президентският спонсор Людмил Стойков, който все още чака обвинителен акт за пране на пари.

Според държавното обвинение чрез фирми зад граница Стойков е изпрал парите от евроизмамата с ясното съзнание, че става дума за финансови средства, придобити по престъпен начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:27 | 24.08.22 г.
fallback