fallback

Оргахим: Очакваме забавяне, но за момента не отчитаме такова

На този етап от компанията казват, че не усещат влиянието на кризата на международнте пазари

10:46 | 20.10.08 г.

Бойко Шойлеков. Снимка: Личен архив

Бойко Шойлеков доскоро беше временно изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор на русенския производител на бои Оргахим АД. След като през миналата седмица за главен изпълнителен директор на дружеството бе избран Акиле Анджело Бардели, Шойлеков зае длъжността заместник-генерален изпълнителен директор, като отговаря за финансовото управление на компанията.

- Г-н Шойлеков, какво е последното ви намерение за разделянето на Оргахим, ще бъде ли осъществено? В момента очакваме преструктурирането да бъде одобрено от Надзорния съвет. На следващ етап цялата документация ще бъде подадена към Комисията за финансов надзор и след нейното одобрение ще бъде свикано извънредно Общо събрание на акционерите. Едва тогава новата компания ще бъде регистрирана в Търговския регистър и ще започне листване на новите акции. 

- Планирате ли сплит на акциите? Подобно действие изисква решение на надзорния съвет, на Общото събрание или на мажоритарния собственик на компанията. До момента не сам получавал индикации за подобно намерение. При сплит на акциите не можем да очакваме икономически ефект върху оперативната дейност на Оргахим - единствено компанията би станала по-атрактивна като цена на борсата, което е в интерес на инвестиционните посредници и на малките акционери.

- Забавянето на икономиките в региона ще доведе ли до забавяне на продажбите ви? Оргахим е компания с регионално значение, защото сме позиционирани на Балканския полуостров и имаме дъщерни компании в региона. Забавянето на световната икономика неминуемо ще се отрази и в България, макар в момента да не отчитаме забавяне на продажбите. Опитваме се да минимизираме увеличението в крайните цени на нашите продукти от гледна точка на корекции в маржовете. От друга страна инвестициите, които направихме през следните години, бяха основно в енергоспестяващи технологии. Това ни позволи да намалим разходите си и да компенсираме намаления марж. Имаме достатъчно възможности за оптимизиране на някои производствени процеси и разходи, които не са пряко свързани с производството. Затова можем да се чувстваме сигурни и да не  виждаме пряка заплаха за финансовото състояние на „Оргахим”.

- Усещате ли кризата, има ли строители или дистрибутори, които неочаквано са намалили поръчките си? На този етап не отчитаме такава криза, което потвърждава успеха на нашата фирмена политика да залагаме на утвърдени партньори в бранша със съответния финансов потенциал. Компанията е доказа, че е предприятие, на което може да се разчита, но също така има голямо доверие в своите партньори. 

Свързани компании:

Оргахим АД(5ORG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
fallback